Συνεχίζονται οι εκδόσεις ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες για την αύξηση των δεικτών συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD), προς εκπλήρωση των κριτηρίων που έχει θέσει ο επόπτης τους για την ένταξη στην υπό δημιουργία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Μετά την πρόσφατη έκδοση της Eurobank με την οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred), σειρά παίρνει η Alpha Bank, διαθέτοντας ίδιας κατηγορίας τίτλους, με στόχο επίσης τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι σύμβουλοι της έκδοσης (BofA, BNP Paribas, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley), θα δώσουν το πράσινο φως για το χρόνο ανοίγματος του βιβλίου αγορών, κατόπιν επαφών με θεσμικούς επενδυτές και διερεύνησης των συνθηκών στις αγορές. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει σήμερα ή το αργότερο αύριο. Το επιτόκιο αναμένεται να κινηθεί περί το 2% – 2,5%.

Σημειώνεται ότι η Alpha Bank έχει ήδη ενισχύσει τα κεφάλαιά της έως σήμερα κατά 1 δισ. ευρώ με δύο εκδόσεις ομολόγων της κατηγορίας Tier II, ενώ έχει ολοκληρώσει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκδόσεις ομολογιακών τίτλων θα συνεχιστούν, με στόχο ο δείκτης CAD έως το 2025 να ανέλθει σε 26%.

Οι κατηγορίες των εργαλείων

Πρόκειται για μία υποχρέωση που έχουν όλοι οι συστημικοί όμιλοι, στο πλαίσιο της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα έχουν αντλήσει 3,40 δισ. ευρώ μέσω εναλλακτικών ομολόγων.

Αναλυτικότερα, τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για την αύξηση του δείκτη CAD είναι τα εξής:

ΑΤ1: Πρόκειται για τα ομόλογα με το υψηλότερο κόστος, διότι ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τον επενδυτή. Κι αυτό διότι προσφέρουν σημαντικές ευελιξίες στον εκδότη. Το κουπόνι τους με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να κινείται από 6,50% ως 9%, ανάλογα με την τράπεζα.

Tier II: Μετά τα AT1, μετατρέπονται σε μετοχές, αν χρειαστεί, τα ομόλογα αυτής της κατηγορίας, που συνιστούν συμπληρωματικά ίδια κεφάλαια. Το επιτόκιό τους στις τρέχουσες συνθήκες εξαρτάται από τον εκδότη. Μπορεί να ξεκινά από 4% και να φτάνει ως το 7%.

Senior non preferred: Αποτελεί μία νέα κατηγορία ομολόγων που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις τράπεζες. Μετατρέπονται σε μετοχές εφόσον προηγηθεί η σχετική διαδικασία για τα ΑΤ1 και Tier II και δεν είναι αρκετή. Το επιτόκιό τους είναι ακόμη πιο χαμηλό και κινείται σήμερα θεωρητικά σε επίπεδα μεταξύ 3% και 4%.

Senior Preferred: Είναι οι τελευταίοι αλλά πιο ασφαλείς τίτλοι που μετατρέπονται σε μετοχές, αν παραστεί ανάγκη. Ως εκ τούτου έχουν το χαμηλότερο κουπόνι, μεταξύ 2% και 3%.

Πρόσληψη επενδυτικών τραπεζών

H Alpha Bank,  προσέλαβε τις Morgan Stanley, Citi, BofA, BNP Paribas and Commerzbank ως επικεφαλής της έκδοσης νέου senior ομολόγου αναφοράς.

To ομόλογο διάρκειας 6,5 ετών θα φέρει δυνατότητα ανάκλησης μετά από 5,5 έτη και αναμένεται να αξιολογηθεί με ‘Caa1’ από τον Moody’s και ‘B+’ από την Standard & Poor’s.

Η έκδοση της Alpha έρχεται μετά από ανάλογη έκδοση της Eurobank νωρίτερα στο μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις