Εντός ενός εύρους λίγο πάνω από πέντε μονάδων κινείται σήμερα ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο οποίος παραμένει καθηλωμένος μεταξύ 900 – 905 μονάδων, με χαμηλό μάλιστα τζίρο. Με ελάχιστες όμως στηρίξεις, σήμερα από την ΕΛΧΑ και την Jumbo, επιχειρεί να κρατήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, παραμένοντας στις 904 μονάδες με απώλειες 0,26%.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο την αγορά είναι ότι το ΧΑ αδυνατεί να αλλάξει πρόσωπο, την ώρα μάλιστα που υπήρξαν ισχυρές επιδόσεις στο ΑΕΠ του 2ου τριμήνου, το τίμημα για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ξεπέρασε τις προσδοκίες, η ψήφος εμπιστοσύνης του fund Macquarie για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ εξέπληξε και η οικονομά αναβαθμίστηκε από τη Scope Ratings. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει ένα ακόμη πακέτο στήριξης ύψους 3,4 δισ. ευρώ με φορολογικές ελαφρύνσεις, που συμβάλουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος προς το φιλικότερο.

Στον αντίποδα, την αγορά την προβληματίζει η αντίδραση των κεντρικών τραπεζών στο παγκόσμιο κύμα αυξήσεων των τιμών, τα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάκαμψη διεθνώς δεν κινείται σε έναν ομαλό δρόμο και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων από την πανδημία υπενθυμίζει ότι η υγειονομική κρίση συνεχίζει.

Μέχρι λοιπόν το διεθνές περιβάλλον να είναι πιο υποστηρικτικό, το ΧΑ, ως μια περιφερειακή και ρηχή αγορά δεν θα μπορεί να κάνει την υπέρβαση προς υψηλότερα επίπεδα, με την συσσώρευση στα τρέχοντα να εκλαμβάνεται ως θετικό σημάδι. Και σε αυτή τη συσσώρευση βοηθά και το rotation στους τίτλους που παρατηρείται, με την ΕΛΧΑ και την Jumbo σήμερα να δίνουν στηρίγματα με το +3,54% και +2,40% που καταγράφουν αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας το -2,26% της Aegean και το -1,22% της Alpha Bank.

Ωστόσο, τα αρνητικά πρόσημα που καταγράφουν οι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΠΑΠ, Coca Cola και άλλες 75 μετοχές του ταμπλό, επιδρούν στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους