Θετική για τα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η Bank of America, σημειώνοντας πως η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα έως το 2022, βελτιώνει την ποιότητα του ενεργητικού τους και προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές των ομολογιακών τους εκδόσεων.

Η BofA εκτιμά ότι οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα επιδείξουν μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το 2022, γεγονός που αποτελεί επίτευγμα, δεδομένου του σημείου εκκίνησης.

Συστήνει «αυξημένες θέσεις» (overweight) «βλέποντας» σχετική αξία για τους senior τίτλους της Eurobank με κουπόνι 2% και 2,25%, της Εθνικής με κουπόνι 2,75% και για τον τίτλο Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς με κουπόνι 5,5%, ενώ «θέσεις ανάλογές της αγοράς» (market weight) συστήνει για την έκδοση AT1 με κουπόνι 8,75% της Πειραιώς, δεδομένου ότι τα κεφάλαια της τράπεζας είναι συγκριτικά πιο αδύναμα από τις άλλες δύο.

Τοπ επιλογή θεωρείται η Εθνική, με τον δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 να κινείται στο 16% και να αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% μόλις κλείσει η τιτλοποίηση Frontier και η πώληση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, ενώ ο  στόχος του δείκτη CET1 (fully loaded) στο 15,2% για το 2022, είναι επιτεύξιμος. Ο δείκτης NPEs κινείται στο 13,9% και έως τις αρχές του 2022 θα έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά και την ολοκλήρωση της συναλλαγής NPEs ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική τράπεζα συστήνει  overweight θέσεις για τα senior preferred και market weight στο Tier2.

Πρόοδος

Αναφορικά με την Eurobank αναφέρει ότι έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μείωση των NPEs με τον σχετικό δείκτη να κινείται στο 7,8% pro forma για την τιτλοποίηση του Μεξικό.

Παράλληλα, σημειώνει ότι διακατέχεται από…αντοχή στην κερδοφορία, ενώ διαθέτει και σημαντική διεθνή παρουσία. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι τα κεφάλαιά της φαίνονται ασθενέστερα της Εθνικής Τράπεζας.

Η BofA σημειώνει ότι η εκτίμησή της για το δείκτη CET1 fully loaded είναι στο 12,1% και για δείκτη NPE στο 8% μέχρι το τέλος του έτους.

Απόε εκεί και πέρα, η τράπεζα αναφέρει ότι προτιμά το Tier 2 της Πειραιώς σε σχέση με το AT1 καθώς βλέπει κινδύνους εκτέλεσης στα σχέδια της τράπεζας να διατηρήσει το  «μαξιλάρι» της τάξης του 1,5% επί των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων του 14,3%.

Όπως αναφέρει, η Πειραιώς κάνει βήματα στα σχέδια μείωσης των NPE, από 23% μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου στο στοχευόμενο 9% μέχρι τις αρχές του 2022.

Ωστόσο, το 9,4% FL CET1 είναι αρνητικό σημείο διάκρισης και συρρικνώνει την ευελιξία της τράπεζας για μεγαλύτερη επιτάχυνση στην ολοκλήρωση της μείωσης των «κόκκινων» ανοιγμάτων.

Πίεση

Από εκεί και πέρα, η αμερικανική τράπεζα αναφέρει πως οι συστημικές τράπεζες χαρακτηρίζονται από στενή διασύνδεση με το ελληνικό δημόσιο, δεδομένου του σημαντικού και αυξανόμενου χαρτοφυλακίου κρατικών ομολόγων, της ισχυρής επιρροής των μακροοικονομικών συνθηκών στα κέρδη, την αύξηση των δανείων και την ποιότητα του ενεργητικού. Για τις τρεις τράπεζες, η BofA εκτιμά ότι η πιστοληπτική τους ικανότητα διαφέρει περισσότερο από αυτό που υποδηλώνουν οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.

Επίσης, προσθέτει πως η πίεση για τη μείωση των NPEs και η δημιουργία του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2019 και στη συνέχεια παρατάθηκε έως τον Οκτώβριο του 2022, έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση των NPEs. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» παρέχει εγγυήσεις (ελληνικού δημοσίου) για τις senior tranches των ομολόγων από τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέλος, αναφέρει πως το ελληνικό ΑΕΠ σημειώνει ισχυρή ανάκαμψη – με την τράπεζα να αναμένει ανάπτυξη 5,1% το 2021, μετά από συρρίκνωση 7,8% το 2020.

Επιπλέον, θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει στην αύξηση των δανείων και των επενδύσεων για το υπόλοιπο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές