Διάσπαση της αντίστασης με πολλά ερωτηματικά επετεύχθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διασώσει το θετικό του πρόσημο και την αναρρίχηση του πάνω από τις 910 μονάδες, μόλις στις δημοπρασίες. Ο τζίρος αυξήθηκε τόσο λόγω της λήξης των παραγώγων Σεπτεμβρίου όσο και της αναδιάρθρωσης των δεικτών του FTSE, με την προσθήκη της Τράπεζας Πειραιώς στον FTSE All World και στον FTSE Global Mid Cap.

Το αρνητικό όμως της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι η αγορά έμεινε από δυνάμεις, και όχι από “καύσιμα”, πέριξ των 910 μονάδων, την ώρα μάλιστα που πλήθος θετικών εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έδωσαν το στίγμα τους αυτήν την εβδομάδα. Επί της ουσίας, όμως, οι δυνάμεις αυτές μεταφράζονται σε διαθέσεις ανάληψης ρίσκου, εν όψει της κρίσιμης ερχόμενης εβδομάδας, όταν ο κόσμος θα αναμένει τη συνεδρίαση της Federal Reserve και τις γερμανικές εκλογές.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά με κέρδη 0,40% στις 912,81 μονάδες, τα οποία διεσώθησαν στις δημοπρασίες, καθώς στη λήξη της κύριας συνεδρίασης ήταν ακόμη στις 905 μονάδες. Και μπορεί ο τζίρος να εμφανίστηκε αυξημένος, στα 127,98 εκατ. ευρώ, καθαρά για τεχνικούς λόγους, όμως η επιλογή των τίτλων και οι πιέσεις που ασκήθηκαν έδειξαν ότι τα ηνία της αγοράς βρίσκονται στους βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Αυτοί άλλωστε ήταν που κυριάρχησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, παλινδρομώντας την αγορά ανάμεσα στις 900 και 910 μονάδες, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, όσο η αγορά βρίσκεται κάτω από τις 915 μονάδες ο χαρακτήρας της στάσης αναμονής διατηρείται.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, τα άνω του 3% κέρδη σε ΕΥΔΑΠ και Jumbo ξεχώρισαν, όπως και ο υψηλός όγκος και τα κέρδη σε Εθνική, Eurobank, Motor Oil και Alpha Bank. Στον αντίποδα, όμως, τα μεγάλα βαρίδια ήταν η Βιοχάλκο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, που σημείωσαν απώλειες 3,72% και 3,59% αντίστοιχα, με τις Coca Cola, Τιταν, ΔΕΗ και Μυτιληναίο να κλείνουν σε ήπια πτωτικά εδάφη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών