Με βασικό θέμα συζήτησης την έγκριση των ενισχυτικών δόσεων του εμβολίου της Pfizer συνεδριάζει η συμβουλευτική επιτροπή του αμερικανικού FDA (US Food and Drug Adminstration), δεδομένης και της πρόθεσης του Λευκού Οίκου το πρόγραμμα για χορήγηση τρίτης δόσης να ξεκινήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποφασίσει την ταχεία δρομολόγηση ενισχυτικών δόσεων προς όλο τον πληθυσμό, η έκβαση της ψηφοφορίας ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του FDA δεν θεωρείται βέβαιη. Αν πουν το «ναι» θεωρείται βέβαιο ότι η υπηρεσία θα δώσει το οριστικό πράσινο φως για την έναρξη του προγράμματος, αν και είναι λίαν αμφίβολο ότι οι αρχές θα προλάβουν να δρομολογήσουν την έναρξη της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων από τη Δευτέρα, όπως ήταν ο αρχικός στόχος του Λευκού Οίκου.

Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε άτομα με ανοσοκαταστολή. Όμως, η καθολική έγκριση για όλο τον πληθυσμό είναι πολύ πιο δύσκολη συζήτηση.

Πραγματικά, το «ναι» της συμβουλευτικής επιτροπής κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν θεωρείται απολύτως βέβαιη. Θυμίζουμε πως, μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο κορυφαίοι επιστήμονες του FDA ανακοίνωσαν την πρόωρη αποχώρηση τους από τα πόστα τους, έχοντας διαχωρίσει τη θέση τους αναφορικά με την πολιτική των ενισχυτικών δόσεων. Συγκεκριμένα, μέσα και από άρθρο που συνυπέγραψαν με άλλους επιστήμονες στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, είχαν υποστηρίξει πως τα επιστημονικά στοιχεία δεν δικαιολογούν επαρκώς τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων με εμβόλια mRNA (ήτοι Pfizer και Moderna).

Εξάλλου, η απόφαση της κυβέρνησης για τρίτη δόση ανακοινώθηκε πριν καν οι Pfizer και Moderna υποβάλλουν επίσημη αίτηση στις αρμόδιες επιστημονικές αρχές για να λάβουν έγκριση ενισχυτικής δόσης. Η ενισχυτική δόση της Pfizer θα συζητηθεί σήμερα, όμως της Moderna δεν αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο Σεπτέμβριο.

Τα στελέχη που ουσιαστικά παραιτήθηκαν υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της αγνοώντας τις επίσημες διαδικασίες και τη γνωμοδότηση των αρμόδιων αρχών, όμως το θέμα δεν είναι μόνο διαδικαστικό, έχει να κάνει ευθέως και με την ορθότητα και αποτελεσματικότητα της χορήγησης ενισχυτικών δόσεων.

Οι υποστηρικτές των ενισχυτικών δόσεων προτάσσουν το ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας δεδομένου πως αποδεδειγμένα η αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων… ξεθυμαίνει μετά από λίγους μήνες (περίπου ένα εξάμηνο). Από την άλλη πλευρά, οι σκεπτικιστές επιστήμονες επισημαίνουν πως, αν και η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι δεδομένη, είναι δύσκολο να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα στην επίδραση του αυξημένου χρόνου που μεσολαβεί από τη λήψη των πρώτων δόσεων και της επίδρασης που ασκεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους