
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διεξάγει συνομιλίες με την οικονομική διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, την Μενγκ Ουάνγκζου, οι οποίες δεν αποκλείεται να επιτρέψουν τη σύναψη συμφωνίας και την επιστροφή της στην πατρίδα της, έγραψε χθες η εφημερίδα Globe & Mail, επικαλούμενη καναδικές πηγές τις οποίες δεν κατονόμασε.
Η Μενγκ Ουάνγκζου συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ τον Δεκέμβριο του 2018, δυνάμει εντάλματος σε βάρος της που είχε εκδοθεί από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, η οποία την κατηγορεί για απάτη, πιο συγκεκριμένα ότι αποπειράθηκε να παραπλανήσει την τράπεζα HSBC σχετικά με τις συναλλαγές της Χουάγουεϊ με το Ιράν.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να ανακαλέσει το αίτημα έκδοσής της και να τερματίσει την ποινική διαδικασία σε βάρος της Μενγκ εάν ομολογήσει την ενοχή της και δεχθεί να πληρώσει μεγάλο πρόστιμο, κατά το δημοσίευμα.
Τα μέρη διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλέστηκε δύο από τις πηγές της.
Ούτε η Huawei, ούτε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικοινώνησε μαζί τους για να τους ζητήσει σχόλιο για το δημοσίευμα.
Η κυρία Μενγκ, η οποία επιμένει να δηλώνει αθώα και δίνει μάχη εναντίον της έκδοσής της, διαμένει σε πολυτελές ακίνητο που της ανήκει στο Βανκούβερ, φορώντας ηλεκτρονικό βραχιόλι. Φρουρείται από ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, με δικά της έξοδα, δυνάμει της απόφασης για την αποφυλάκισή της υπό όρους.
Η ακροαματική διαδικασία όσον αφορά την ενδεχόμενη έκδοσή της ολοκληρώθηκε τη 18η Αυγούστου και η ημερομηνία της απόφασης θα οριστεί την 21η Οκτωβρίου.
Μετά τη σύλληψη της κυρίας Μενγκ, οι κινεζικές αρχές συνέλαβαν δύο Καναδούς· ο ένας, ο Μάικλ Σπέιβορ, καταδικάστηκε τον Αύγουστο να εκτίσει 11 χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία», απόφαση που η καναδική κυβέρνηση εξέλαβε ως αντίποινα.
Στο δημοσίευμα της Globe & Mail αναφέρεται ακόμη ότι η εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο προκειμένου οι αρχές της Κίνας να αφήσουν ελεύθερους τους Καναδούς, χωρίς την επίκληση κάποιας πηγής. Ωστόσο, στο κείμενο τονίζεται πως στις συνομιλίες της Χουάγουεϊ με τις ΗΠΑ δεν συμμετέχουν οι αρχές του Καναδά.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων