Η Pfizer ανακάλεσε το αντικαπνιστικό της φάρμακο Chantix λόγω των υψηλών επιπέδων ενός συστατικού που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την Πέμπτη, η Pfizer δήλωσε ότι ανακαλεί τα δισκία Chantix 0,5 mg και 1 mg, σε επίπεδο καταναλωτών, λόγω της παρουσίας της ουσίας Ν-νιτροζο-βαρενικλίνης.

Η μακροχρόνια κατάποση Ν-νιτροζο-βαρενικλίνης μπορεί να συσχετιστεί θεωρητικά με «δυνητικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στους ανθρώπους», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο.

Η εταιρεία δήλωσε ότι προχωρεί στην ανάκληση ως προληπτικό μέτρο, προσθέτοντας ότι τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος «υπερτερούν του θεωρητικού δυνητικού κινδύνου καρκίνου από την πρόσμειξη νιτροζαμίνης».

Η εταιρεία ανακαλεί όλα τα φάρμακα που διανεμήθηκαν σε χονδρεμπόρους και διανομείς στις ΗΠΑ, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο από τον Μάιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο.

Σε μια ενημέρωση την Παρασκευή, η FDA ανακοίνωσε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν το φάρμακό τους έως ότου οι φαρμακοποιοί τούς το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο φάρμακο ή οι γιατροί τούς συνταγογραφήσουν διαφορετική θεραπεία.

Η Ν-νιτροζο-βαρενικλίνη είναι μια νιτροζαμίνη, που είναι συνηθισμένη στο νερό και στα τρόφιμα. Όλοι εκτίθενται σε νιτροζαμίνες σε κάποιο επίπεδο. Ωστόσο, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εάν οι άνθρωποι εκτίθενται πάνω από ένα ορισμένο όριο.

Η Pfizer είχε ανακαλέσει 12 παρτίδες Chantix τον περασμένο Ιούλιο λόγω της παρουσίας Ν-νιτροζο-βαρενικλίνης. Τον περασμένο μήνα, ανακάλεσε τέσσερις επιπλέον παρτίδες για τον ίδιο λόγο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή