Έκτακτη συνάντηση με κορυφαίους παράγοντες του εγχώριου ενεργειακού κλάδου πραγματοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κβάσι Κβαρτένγκ σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για την κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να αντιμετωπιστεί το τσουνάμι των αυξήσεων που θα πλήξει την αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από τις αρχές Αυγούστου πέντε μικρές εταιρείες παροχής ρεύματος, με 570.000 πελάτες συνολικά, έβαλαν λουκέτο καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές χονδρικής και έπεται και συνέχεια τους επόμενους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό πως υπάρχουν εκτιμήσεις πως λιγότερο από δέκα εταιρείες-πάροχοι θα «βγάλουν» το χειμώνα, από τους 49 που αριθμούσε η αγορά την άνοιξη.

Την ίδια ώρα οι ανατιμήσεις έχουν ήδη πλήξει την αγορά και τους καταναλωτές, ενώ τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο κλάδος των τροφίμων όπου πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος για ελλείψεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως το online σούπερ μάρκετ της Ocado Group ανακοίνωσε σήμερα πως θα σταματήσει την προμήθεια φρέσκων προϊόντων προς τους πελάτες της, ενώ παράγοντες του κλάδου των τροφίμων κάνουν λόγο για ελλείψεις στην αγορά κρέατος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικά στη βιομηχανία κρέατος το πρόβλημα έχει να κάνει με την έλλειψη που παρουσιάστηκε αιφνιδίως στην προμήθεια διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι βασικό για τα σφαγεία, για τη διατήρηση των τροφίμων και το πακετάρισμα τους, ώστε να κρατηθούν φρέσκα. Η έλλειψη προέκυψε μέσα στην εβδομάδα με αφορμή την απόφαση της κατασκευάστριας λιπασμάτων CF Industries Holdings να κλείσει μια από τις μονάδες της, όπου το διοξείδιο του άνθρακα είναι υποπροϊόν της παραγωγής, λόγω της εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών.

Σε ένα διάστημα που το λιανεμπόριο αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα εφοδιασμού λόγω της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα και του Brexit, η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα λειτούργησε σαν το… κερασάκι στην τούρτα. Ήδη αρκετά σούπερ μάρκετ δηλώνουν πολύ χαμηλή επάρκεια σε προϊόντα όπως το γάλα, το ψωμί και το μπέικον. Όμως, το ανησυχητικό καμπανάκι ήρθε από την προειδοποίηση του συνδέσμου της British Meat Processors Association πως η αγορά κρέατος (και κυρίως χοιρινού) μπορεί να εμφανίσει ελλείψεις μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Για εναλλακτικούς προμηθευτές CO2 ψάχνουν και οι εταιρίες αναψυκτικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του British Soft Drinks Association.

Οι ελλείψεις σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει ένα σχέδιο αντίδρασης ειδικά εν όψει του χειμώνα.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνο βρετανικό, καθώς η εκτόξευση των ενεργειακών τιμών εξελίσσεται σε μείζον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα, ήδη πολλές κυβερνήσεις όπως η ελληνική και η ισπανική έχουν δρομολογήσει μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή