Tα επτά εργασιακά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, συνολικού ύψους 1,01 δισ. ευρώ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης.

«Από την ανοδική τάση της οικονομίας θα επωφεληθούν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι άνεργοι. Η δυναμική ανάπτυξη θα έχει και αντίστοιχο κοινωνικό μέρισμα», είπε ο Κ. Χατζηδάκης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022. Ειδικότερα, για την πρόσληψη νέων έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και την επιδότηση των 1.200 ευρώ – μέτρο γνωστό και ως «πρώτο ένσημο» -, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι 600 ευρώ πάνε στον εργαζόμενο και 600 ευρώ στον εργοδότη ενώ θα υπάρχει ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Το μέτρο θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% που θα επεκταθεί σε συνολικά 150.000 άτομα. Θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης, μια επιδότηση που όμως θα μειώνεται στο 50% (δηλαδή στα 600 ευρώ). Το κόστος του προγράμματος έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023 ενώ θα αφορά περίπου 35.000 νέους.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πάντως πως εάν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του μέτρου.

Ειδική μνεία έγινε στην παράταση των μειωμένων εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες το 2022. Μια παρέμβαση που θα κοστίσει 816 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να μειώνονται οι ανταποδοτικές παροχές των ασφαλισμένων ούτε η αποτελεσματικότητα των δράσεων του ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός στάθηκε και στην επέκταση του προγράμματος επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% κατά 50.000 θέσεις εργασίας, λέγοντας πως μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν βρει δουλειά πάνω από 80.000 άνεργοι. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης α) στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση και τα φετινά Χριστούγεννα σε περίπου 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά μέσα από τη διπλή καταβολή δόσης του ελάχιστού εγγυημένου εισοδήματος (νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη και δυο ανήλικα θα λάβει φέτος 800 ευρώ), β) στην ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ/μήνα για τον Ιούνιο – Ιούλιο σε καλλιτέχνες (έως τώρα έχουν στηριχθεί 18.000 καλλιτέχνες και 1.400 ξεναγοί), γ) επέκταση επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο (κόστος 22 εκατ. ευρώ) και δ) επέκταση του Συν-Εργασία έως τον Δεκέμβριο 2021 (κόστος 50 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.