«Αποκλιμάκωση» του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους και πλήρη εξομάλυνσή του εντός των πρώτων μηνών του 2022, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ και περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου του για το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ντροπή» για τη χώρα την καθυστέρηση ετών στην απονομή των συντάξεων και απέδωσε – μεγάλο μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση του προβλήματος – στη αποτυχημένη ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ το 2016.

«Η φύρδην μίγδην ενοποίηση των ταμείων επιδείνωσε αισθητά την κατάσταση», σημείωσε, ενώ επανέλαβε την βεβαιότητά του ότι «εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών το πρόβλημα θα αποκλιμακωθεί αισθητά», ενώ «όσο θα περνούν οι μήνες θα πηγαίνουμε καλύτερα».

Το 2019 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 190.000 συντάξεις το 2020 μειώθηκαν στις 155.000 και τώρα οι εκκρεμείς βρίσκονται γύρω στις 130.000. Ο ρυθμός απονομής ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως, και έφθασε σήμερα τις 20.000 συντάξεις το μήνα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2022, να εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, με τις νέες συντάξεις να απονέμονται με ψηφιακό τρόπο. Μάλιστα όταν το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία οι συντάξεις να  απονέμεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.

Αναδρομικά

Ως «υποθέμα το οποίο θα κλείσει σύντομα», χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης το ζήτημα των αναδρομικών που οφείλονται σε συνταξιούχους. Τα αναδρομικά έχουν δοθεί στην συντριπτική πλειονότητα όσων τα δικαιούνται, σημείωσε και πρόσθεσε απομένουν λίγες περιπτώσεις οι οποίες θα κλείσουν – και αυτές – έως το τέλος του Οκτωβρίου.

«Το θέμα αυτό είναι καθημερινά πρωτοσέλιδο στα μίντια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εκκρεμότητα αφορά μόλις το 8% των συνταξιούχων».

Συγκεκριμένα «επανυπολογίστηκαν 1,8 εκατομμύρια  συντάξεις προ του 2016. Από αυτές με χρόνια εργασίας κάτω των 30 ετών είναι 950.000. Μένουν οι έχοντες πάνω από 30 χρόνια δουλειάς. Από τις 650.000 – 700.000 συντάξεις που έχουν κλείσει τεχνικά, αποδεικνύεται ότι αναδρομικά θα πάρουν με βάση τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις 130.000-150.000 ασφαλισμένοι. Δηλαδή, τα αναδρομικά που είναι κάθε μέρα πρωτοσέλιδα αφορούν τελικά το 8% των συνταξιούχων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Συνταξιούχοι εργαζόμενοι: Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να άρει την «κατάφωρη αδικία» σε βάρος τους
Tax |

Η κυβερνητική δέσμευση για τους εργαζόμενους συνταξιούχους του Δημοσίου

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρέμβει προκειμένου να αρθεί η αδικία σε βάρος των συνταξιούχων εργαζόμενων, από τους οποίους ζητείται να επιστρέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, θέμα που είχε αναδείξει το in.