«Αποκλιμάκωση» του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους και πλήρη εξομάλυνσή του εντός των πρώτων μηνών του 2022, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο περίπτερο του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ και περιγράφοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου του για το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός χαρακτήρισε «ντροπή» για τη χώρα την καθυστέρηση ετών στην απονομή των συντάξεων και απέδωσε – μεγάλο μέρος της ευθύνης για την επιδείνωση του προβλήματος – στη αποτυχημένη ενοποίηση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ το 2016.
«Η φύρδην μίγδην ενοποίηση των ταμείων επιδείνωσε αισθητά την κατάσταση», σημείωσε, ενώ επανέλαβε την βεβαιότητά του ότι «εντός των επομένων δύο ή τριών μηνών το πρόβλημα θα αποκλιμακωθεί αισθητά», ενώ «όσο θα περνούν οι μήνες θα πηγαίνουμε καλύτερα».
Το 2019 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 190.000 συντάξεις το 2020 μειώθηκαν στις 155.000 και τώρα οι εκκρεμείς βρίσκονται γύρω στις 130.000. Ο ρυθμός απονομής ξεκίνησε το 2019 με 10.000 συντάξεις μηνιαίως, και έφθασε σήμερα τις 20.000 συντάξεις το μήνα. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να απονέμονται 30.000 συντάξεις μηνιαίως.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2022, να εκκαθαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, με τις νέες συντάξεις να απονέμονται με ψηφιακό τρόπο. Μάλιστα όταν το νέο σύστημα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία οι συντάξεις να απονέμεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.
Αναδρομικά
Ως «υποθέμα το οποίο θα κλείσει σύντομα», χαρακτήρισε ο κ. Χατζηδάκης το ζήτημα των αναδρομικών που οφείλονται σε συνταξιούχους. Τα αναδρομικά έχουν δοθεί στην συντριπτική πλειονότητα όσων τα δικαιούνται, σημείωσε και πρόσθεσε απομένουν λίγες περιπτώσεις οι οποίες θα κλείσουν – και αυτές – έως το τέλος του Οκτωβρίου.
«Το θέμα αυτό είναι καθημερινά πρωτοσέλιδο στα μίντια, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η εκκρεμότητα αφορά μόλις το 8% των συνταξιούχων».
Συγκεκριμένα «επανυπολογίστηκαν 1,8 εκατομμύρια συντάξεις προ του 2016. Από αυτές με χρόνια εργασίας κάτω των 30 ετών είναι 950.000. Μένουν οι έχοντες πάνω από 30 χρόνια δουλειάς. Από τις 650.000 – 700.000 συντάξεις που έχουν κλείσει τεχνικά, αποδεικνύεται ότι αναδρομικά θα πάρουν με βάση τους νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις 130.000-150.000 ασφαλισμένοι. Δηλαδή, τα αναδρομικά που είναι κάθε μέρα πρωτοσέλιδα αφορούν τελικά το 8% των συνταξιούχων».
Latest News
Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.
Προς παράταση το πόθεν έσχες; - Τι λένε κυβερνητικές πηγές στον ΟΤ
Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τον Πόθεν Έσχες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2022 και το 2023
ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων ΣΟΧ
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στη ΔΥΠΑ λήγει την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 23:59
Χειμερινές διακοπές με voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ
Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής ξενοδοχείων-καταλυμάτων
Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι παγίδες
Τα σημεία κλειδιά για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες – Οι ημερομηνίες και οι «αόρατες» συναλλαγές
Κερδισμένοι και χαμένοι από τον νέο κανονισμό του ΕΦΚΑ - Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο
Ο νέος ενιαίος κανονισμός πρόκειται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2025
«Λερναία Υδρα» τα κρατικά φέσια – Στα 3,5 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες
Φούσκωσαν κατά 700 εκατ. ευρώ μέσα σε 10 μήνες - Στα αζήτητα επιστροφές φόρων 230 εκατ. ευρώ
Ποια είναι τα 5 μυστικά των αφορολόγητων ενοικίων
Ποιοι φορολογούμενοι εξασφαλίζουν απαλλαγή από το φόρο στα ενοίκια - Οι προϋποθέσεις και οι διευκρινίσεις της ΠΟΜΙΔΑ
Τα 12 ραντεβού με την εφορία πριν φύγει το 2024
Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί κανενός είδους παράταση στις προθεσμίες
Νοθεία καυσίμων: Οι «έξυπνοι» έλεγχοι, τα λουκέτα της ΑΑΔΕ και τα κόλπα
Με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και μετα από ανάλυση κινδύνου οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στοχεύουν πρατήρια καυσίμων βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων