Σταθερότητα αναμένεται να επιλέξουν οι ψηφοφόροι του Καναδά που προσέρχονται στις κάλπες αύριο, στο πλαίσιο της πρόωρης κάλπης που προκήρυξε ο νυν πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετά την κριτική που δέχτηκε για τη διαχείριση της πανδημίας και σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή, την οποία έχασε στις εκλογές του 2019.

Ωστόσο, το ρίσκο του φιλελεύθερου Τριντό δεν φαίνεται πως απέδωσε τα προσδωκόμενα. Ο 49χρονος ηγέτης διατηρεί μεν το προβάδισμα έναντι των συντηρητικών του Έριν Ο’ Τούλ, όμως τα δύο μεγάλα κόμματα αντιμετωπίζουν μια αμφίρροπη μάχη, στο πλαίσιο της οποίας κανένα τους δεν φαίνεται ικανό να αποσπάσει την πολυπόθητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Τόσο οι Φιλελεύθεροι όσο και οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν γύρω στο 32% των ψήφων, με ένα μικρό προβάδισμα των πρώτων, αλλά σίγουρα πολύ μακριά από το 38% που διασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ακολουθεί το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDP) περίπου δέκα μονάδες χαμηλότερα.

Κοινώς αν ο βασικός στόχος του Τριντό, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2015, ήταν να μετατρέψει τη κυβέρνηση μειοψηφίας που διέθετε σε κυβέρνηση πλειοψηφίας, το αποτέλεσμα δεν φαίνεται να δικαιώνει. Παρά και το γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες έχει ανεβάσει στροφές στην προεκλογική του εκστρατεία οργώνοντας κυριολεκτικά τη χώρα. Μόνο σήμερα, κατά την τελευταία ημέρα αγώνα, υπολογίζεται ότι θα διανύσει 4.500 χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας από τη μία άκρη της χώρας, στην άλλη.

«Μπορούμε να μιλάμε σαφώς για το τέλος της Τριντομανίας» σχολίασε κυνικά ένας πολιτικός αναλυτής.

Από την άλλη πλευρά ούτε οι Συντηρητικοί πέτυχαν το στόχο τους, ήτοι να εκμεταλλευτούν την αποδυνάμωση του Τριντό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και να του επιτεθούν για την άσκοπη –όπως πολύς κόσμος θεωρεί- πρόωρη κάλπη που έστησε. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας είχαν καταφέρει να περάσουν μπροστά, όμως γρήγορα το προβάδισμα τους εξανεμίστηκε.

Αν τα προγνωστικά επιβεβαιωθούν και οι Φιλελεύθεροι κόψουν πρώτοι το νήμα με μικρή διαφορά, αλλά δίχως πλειοψηφία στα 338 ομοσπονδιακά έδρανα, θα πρέπει και πάλι να βασιστούν στην κοινοβουλευτική στήριξη του κεντροαριστερού NDP, το οποίο απαιτεί αύξηση των κρατικών δαπανών και δραστικότερες κινήσεις στο μέτωπο του περιβάλλοντος και της εξωτερικής πολιτικής.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι Γάλλοι, ο Ζεμούρ και η κατάντια της «πολιτικής της κλειδαρότρυπας»
Επικαιρότητα |

Οι Γάλλοι, ο Ζεμούρ και η κατάντια της «πολιτικής της κλειδαρότρυπας»

Ο ακροδεξιός και αντιδραστικός τηλεαστέρας, που επισήμως δεν έχει θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές του 2022, φέρεται να «κλέβει» τη δεύτερη θέση από την Λεπέν. Αν και δεν έχει ελπίδες εκλογής, το μήνυμα είναι άκρως ανησυχητικό.

ΗΠΑ – «Επιστρατεύτηκε» ο Ομπάμα σε τοπική εκστρατεία για να ενδυναμώσει τη δημοφιλία του Μπάιντεν
Επικαιρότητα |

Ομπάμα: Σε τοπική εκστρατεία στη Βιρτζίνια για να στηρίξει τον Μπάιντεν

Η εκλογή κυβερνήτη στη Βιρτζίνια, θεωρείται ως εθνικό τεστ για τη δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν την ώρα που διαπραγματεύεται σκληρά ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων με το Κογκρέσο

Κορωνοϊός – Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα
Επικαιρότητα |

Κορωνοϊός: Σε κόκκινο συναγερμό μέχρι τα Χριστούγεννα

Κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας μέχρι τον Δεκέμβριο προβλέπουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας για αύξηση των κρουσμάτων από το Νοέμβριο, τα οποία, άλλωστε, ξεπερνούν ήδη τα 3.000 ημερησίως για έκτη συνεχή ημέρα

Βρετανία – 9 στους 10 πολίτες θα ψήφιζαν το ίδιο στο ερώτημα για το Brexit
Επικαιρότητα |

Βρετανία: 9 στους 10 πολίτες θα ψήφιζαν το ίδιο στο ερώτημα για το Brexit

H νέα εθνική έρευνα επιβεβαιώνει πως ο βαθύς διχασμός της βρετανικής κοινωνίας και η πόλωση μεταξύ όσων υποστήριζαν το διαζύγιο και όσων εναντιώνονταν στην έξοδο από την Ε.Ε., παραμένει αναλλοίωτος