Να καθησυχάσει τους βρετανούς καταναλωτές που ανησυχούν για ελλείψεις προσπάθησε ο βουλευτής των Τόρις και πρόεδρος της πρωτοβουλίας κλιματικής αλλαγής της COP26, Άλοκ Σάρμα σε σημερινή συνέντευξη του στo Sky News.

Ο κ. Σάρμα υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν βλέπει αυξημένο ρίσκο για τα νοικοκυριά εν όψει της χειμερινής περιόδου από την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου, όμως την αισιόδοξη οπτική του δεν συμμερίζονται παράγοντες της αγοράς.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι ήσυχος πως τα αποθέματα θα είναι εκεί και πως θα τους προστατέψουν από αυξήσεις των τιμών» τόνισε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Πραγματικά, η κυβέρνηση υπό τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κβασί Κβαρτέγνκ έχει ξεκινήσει γύρο συνομιλιών, χθες με στελέχη του ενεργειακού κλάδου, σήμερα με τη διοίκηση της εποπτικής ενεργειακής αρχής Ofgem και αύριο με άλλους παράγοντες της αγοράς δεδομένου πως η εκτίναξη των ενεργειακών τιμών έχει ήδη πλήξει τη χώρα, όπως και όλη την Ευρώπη.

Η άνοδος των τιμών και τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς έχουν ήδη οδηγήσει σε λουκέτο πέντε μικρούς παροχείς ρεύματος, με εκατομμύρια νοικοκυριά να πρέπει τώρα εσπευσμένα να καλυφθούν από έτερους παρόχους, όμως το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί με την έλευση του χειμώνα πυροδοτώντας ένα ντόμινο ανατιμήσεων, αλλά προκαλώντας πιθανότατα και ελλείψεις σε κάποια προϊόντα.

Το ζήτημα θα απασχολήσει και την Τράπεζα της Αγγλίας καθώς οι ανατιμήσεις θα επιταχύνουν τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων, κάτι που η Τράπεζα θα πρέπει να λάβει υπόψη της στη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής.

Υπολογίζεται ότι από 1η Οκτωβρίου έντεκα εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους λογαριασμούς ρεύματος να αυξάνονται σημαντικά.

Την ίδια ώρα η σοβαρή έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που είναι απαραίτητο συστατικό για τη συσκευασία και τη συντήρηση των τροφίμων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στις πρώτες ελλείψεις κρέατος μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε σε σημερινές δηλώσεις του στο Times Radio ο επικεφαλής του συνδέσμου των παραγωγών κρέατος (British Meat Processors Association), Νικ Άλεν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος
Tax |

Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος

Στη Γερμανία, τα κόμματα που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 25%. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επίσης, οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Η γενικότερη τάση, όμως, παραμένει συγκρατημένη

Intel – Ευρωπαϊκή μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της στην Ε.Ε.
Διεθνή |

Πολυθρόνα για... τέσσερις η μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της Intel στην Ε.Ε.

Πάντως, προβάδισμα για το νέο μέγκα-εργοστάσιο έχει η Γερμανία και για τη νέα μονάδα ημιαγωγών η Ιταλία, με την Intel να προσανατολίζεται σε επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην Ευρώπη

Κίνα – Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων
Διεθνή |

Κίνα: Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων

Το πράσινο φως για την πιλοτική επιβολή, για πρώτη φορά, φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έδωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη