Είναι η συνεδρίαση που οι αγορές περίμεναν και φοβόντουσαν εδώ και καιρό. Είναι δε, εύλογο πως θα είναι το βασικό οικονομικό θέμα των ημερών διεθνώς, χωρίζοντας την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο, ήτοι πριν και μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve (21 και 22 Φεβρουαρίου) με βασικό θέμα της ατζέντας το περίφημο tapering.

H επιβράδυνση του ύψους 120 δισ. δολαρίων προγράμματος μηνιαίων αγορών ομολόγων φαντάζει δεδομένη πριν τα τέλη της χρονιάς, δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στην αμερικανική οικονομία. Σε πολλαπλές τοποθετήσεις τους, τις τελευταίες εβδομάδες, στελέχη και αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και των περιφερειακών Fed έχουν παρουσιάσει την απόφαση ως ειλημμένη προετοιμάζοντας και τις αγορές προς την κατεύθυνση αυτή.

Το πότε…

Όμως, το ερώτημα του… ενός εκατομμυρίου ήταν και παραμένει το αν το συμβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του tapering σε αυτή την συνεδρίαση ή θα στείλει μεν ένα πολύ ισχυρό σήμα για την έναρξη του tapering αλλά αφήνοντας τις οριστικές αποφάσεις για τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου. Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής FOMC της Fed.

Η πλειοψηφία των αναλυτών θεωρεί πως η ζυγαριά κλίνει προς το δεύτερο. Κι αυτό διότι ο ίδιος ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ υποστήριξε τον περασμένο μήνα πως ο πρώτος από τους στόχους της Fed, που αφορά τον πληθωρισμό, αιτιολογεί μια αλλαγή ρότας, όμως ο δεύτερος που αφορά το στόχο της «πλήρους απασχόλησης» δεν έχει εκπληρωθεί.

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, όμως ο ρυθμός ανάρρωσης της παραμένει αργός. Μάλιστα, η αδύναμη έκθεση για την απασχόληση τον Αύγουστο ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη για την αγορά.

Τα γεράκια του συμβουλίου θέλουν έναρξη του tapering το ταχύτερο δυνατό και δεν το έχουν κρύψει. Όμως, οι μετριοπαθείς θα απαιτήσουν και μάλλον θα πετύχουν στάση αναμονής για τη δημοσίευση των στοιχείων για την απασχόληση το Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβριο.

«Περιμένουμε πως η FOMC θα ανοίξει την πόρτα στην ανακοίνωση του tapering το Νοέμβριο, με την προϋπόθεση μιας σταθερής βελτίωσης της απασχόλησης το Σεπτέμβριο» ανέφερε σε σημείωμα της η Jefferies, κάνοντας λόγο για ένα πλαφόν 750.000 θέσεων εργασίας.

«Οι επιφυλάξεις για την πορεία της πανδημίας και τα στοιχεία για την απασχόληση σημαίνουν πως η Federal Reserve θα κρατήσει στάση αναμονής στην ερχόμενη συνεδρίαση, όμως με τον πληθωρισμό να συνεχίσει να αυξάνεται και τις προοπτικές ανάπτυξης να παραμένουν καλές περιμένουμε μια σαφή αναγνώριση (από το συμβούλιο) πως το tapering θα ξεκινήσει μέσα στη χρονιά» συμφώνησε σε σημείωμα της, την Παρασκευή, και η ING.

Το πόσο…

Ένα δεύτερο θέμα που προφανώς τα στελέχη της Τράπεζας θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν από τώρα είναι το χρονοδιάγραμμα της απομείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όχι μόνο πότε θα ξεκινήσει, αλλά και πότε θα τελειώσει και άρα με τι ρυθμό θα μειώνονται κάθε μήνα οι αγορές ομολόγων.

Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα που αναμένεται να εξαρτηθεί κι από τις νέες οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας για τον πληθωρισμό, την ανεργία και τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Για παράδειγμα, οι αναλυτές της Barclays βλέπουν έναρξη του tapering από το Δεκέμβριο και όχι το Νοέμβριο με ένα ημερήσιο ρυθμό μείωσης κατά 25 με 30 δισ. δολάρια που θα φέρει την ολοκλήρωση του προγράμματος μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της ερχόμενης χρονιάς. Άλλοι αναλυτές «βλέπουν» έναν πιο αργό ρυθμό απομείωσης της τάξεως των 15 δισ. δολαρίων, ενώ τα πιο σκληροπυρηνικά μέλη του συμβουλίου έχουν εμφανιστεί, σε δηλώσεις τους, να δηλώνουν πως θέλουν το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την άνοιξη.

Και στο βάθος αύξηση των επιτοκίων

Η όλη συζήτηση για το tapering, την έναρξη και ολοκλήρωση του, έχει σημασία και για τον επόμενο σκόπελο που έχει να κάνει με την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και την έναρξη της ανοδικής τροχιάς των επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Fed έκανε… πάταγο κλονίζοντας τα διεθνή χρηματιστήρια, με την αναθεώρηση της πρόβλεψης της, η οποία άνοιγε παράθυρο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2023 (και μάλιστα με δύο αυξήσεις μέσα στη χρονιά), ήτοι γρηγορότερα από ότι ανέμεναν μέχρι τότε οι αγορές.

Το ερώτημα αν η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου φέρει μια ακόμη αναθεώρηση είναι λογικό και εύλογο, ειδικά αν οι νέες οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας συνοδευτούν με επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Οι τωρινές προβλέψεις κάνουν λόγο για μέσο όρο πληθωρισμού στο 3% το 2021 και υποχώρηση του στο 2,1% το 2022.

Μάλιστα, η νευρικότητα των επενδυτών έχει να κάνει και με το γεγονός πως η έκθεση του Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων μέσα στο 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης