Πιθανό φαντάζει πλέον το σενάριο για βουτιά 20% στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με στρατηγούς αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Michael Wilson.

Αν και εξακολουθεί να είναι το χειρότερο σενάριο, η Morgan Stanley αναφέρει σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, ότι τα στοιχεία αρχίζουν να υποδεικνύουν ασθενέστερη ανάπτυξη και πτώση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Στο σημείωμά τους, οι αναλυτές έθεσαν δύο κατευθύνσεις για τις αμερικανικές αγορές, τις οποίες ονόμασαν «φωτιά και πάγο».

Στο σενάριο της φωτιάς , η πιο αισιόδοξη άποψη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα χαλαρώνει τη στήριξή της, προκειμένου να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας. Το σενάριο της φωτιάς θα οδηγούσε σε μια μέτρια και υγιή διόρθωση 10% στον S&P 500.

Ωστόσο, το σενάριο του «πάγου» είναι αυτό που κερδίζει έδαφος, αναφέρουν οι αναλυτές, παρουσιάζοντας μια εικόνα στην οποία η οικονομία επιβραδύνεται απότομα και τα κέρδη μειώνονται.

Οι μετοχές παγκοσμίως υποχώρησαν τη Δευτέρα λόγω ανησυχίας ότι η κρίση χρέους στον κινεζικό Όμιλο Evergrande θα μπορούσε να επηρεάσει το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έδειξαν πτώση περίπου 1% στην ανοικτή αγορά. Ωστόσο, ο S&P 500 έχει απώλειες μόλις 2% από τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.

Οι προειδοποιήσεις της Morgan Stanley ακολουθούν μια σειρά άλλων δυσοίωνων προβλέψεων. Αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. και της Citigroup Inc. έγραψαν επίσης για το ενδεχόμενο αρνητικών κραδασμών που θα τερματίσουν την αμείλικτη άνοδο της αμερικανικής αγοράς.

«Θα είναι φωτιά ή πάγος; Δεν γνωρίζουμε, αλλά το σενάριο πάγου θα ήταν χειρότερο για τις αγορές και κλίνουμε προς αυτή την κατεύθυνση », γράφει το σημείωμα της Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η διόρθωση του S&P 500 μπορεί να φτάσει στο 20%

Η τράπεζα συνέστησε στους επενδυτές να ακολουθήσουν αμυντικές, ποιοτικές εταιρείες για να προστατευθούν και να διατηρήσουν κάποια έκθεση σε χρηματοοικονομικούς τίτλους, που θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Τι σημαίνει το πρώτο ΕTF Bitcoin για τα crypto
Crypto |

Τι σημαίνει το πρώτο ΕTF Bitcoin για τα crypto

Ο στόχος μιας ολόκληρης δεκαετίας για την αγορά του Bitcoin υλοποιήθηκε εν μέρη, φέρνοτας πιο κοντά στο ευρύ κοινό το δημοφιλές κρυπτονόμισμα και ανοίγοντας το δρόμο για το πρώτο ETF που θα επενδύει απευθείας σε Bitcoin και στη συνέχεια σε άλλα κρυπτονομίσματα