Μετά και το ράλι των τιμών, οι αγορές εμφανίζονται ευάλωτες, ενώ δύο παράμετροι ίσως αποτελέσουν τους καταλύτες για μία διόρθωση των τιμών κατά 10%-15% σε μεσοπρόθεσμη βάση, εκτίμησε η Lisa Shalett, Chief Investment Officer, της Morgan Stanley Wealth Management.

Tα επιτόκια

Ο πρώτος, έχει να κάνει με την άνοδο των μακροπρόθεσμων πραγματικών επιτοκίων, καθώς η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των αγορών ομολόγων οδηγώντας μέρος των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στα αμερικανικά ο Treasury ως «ασφαλές καταφύγιο» να μεταφέρουν τα χρήματά τους κάπου αλλού.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει και τις αποτιμήσεις των μετοχών οι οποίες εξάλλου σήμερα κινούνται σε υψηλότερα του ιστορικού μέσου όρου επίπεδα.

Εταιρική κερδοφορία

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την πορεία των εταιρικών κερδών, τα οποία αναμένεται να επιβραδύνουνε καθώς τα λειτουργικά περιθώρια θα υποχωρούν. Υψηλότερα επιτόκια και χαμηλότερα εταιρικά κέρδη θα αποτελέσουν τους καταλύτες για μία διόρθωση των τιμών, δεδομένου μάλιστα ότι οι αγορές δεν έχουν σημειώσει πτώση στην περιοχή του 10% από τα χαμηλά των χρηματιστηριακών αγορών τον Μάρτιο του 2020 όταν δηλαδή η πανδημία τρόμαξε τον κόσμο και τις οικονομίες.

Επίσης ενδεχόμενη διόρθωση θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές να «χωνέψουν» το πρόσφατο ιστορικό ράλι και να συμφιλιωθούν με την πραγματικότητα του περιορισμού της ρευστότητας και των υψηλότερων επιτοκίων και του πληθωρισμού. Μια τέτοια «ανάσα» στις αγορές, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ασφαλίστρων κινδύνου και στη διατήρηση των αποδόσεων σε επιμέρους μετοχικούς τίτλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές