Η χειρότερη ημέρα του τελευταίου ενδεκαμήνου καταγράφηκε σήμερα στους αμερικανικούς δείκτες, σε ένα πρωτοφανές διεθνές sell off που άρχισε από τις ασιατικές αγορές, συνεχίστηκε στην Ευρώπη και κορυφώθηκε στη Wall Street.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 1,8% στις 33.970 μονάδες, με τον S&P 500 να κλείνει στο -1,7% και στις 4.357 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 14.713 μονάδες με απώλειες 2,2%.

Οι 5 λόγοι του sell off

Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλούς μήνες, η Wall Street βρέθηκε στη μέση ενός μείγματος καταλυτών που ανεβάζουν στα ύψη την μεταβλητότητα, αλλά και την αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Μάλιστα, αυτοί οι καταλύτες συνοψίστηκαν από τους αναλυτές σε 5:

– Οι επενδυτές φοβούνται μια μόλυνση στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την ταραγμένη αγορά ακινήτων της Κίνας. Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ σημείωσαν μεγάλη πτώση το πρωί της Δευτέρας, καθώς η China Evergrande Group βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

– Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη και οι επενδυτές ανησυχούν ότι θα δώσει σήμα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει να άρει σταδιακά τα νομισματικά κίνητρα λόγω του πληθωρισμού και της βελτίωσης στην αγορά εργασίας.

– Τα κρούσματα Covid λόγω της παραλλαγής Δέλτα παραμένουν στα επίπεδα του Ιανουαρίου καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στη Βόρεια Αμερική.

– Ο Σεπτέμβριος έχει το χειρότερο ιστορικό όλων των μηνών του έτους, με μέσο όρο πτώσης 0,4%, σύμφωνα με το Stock Traders’s Almanac. Η ιστορία δείχνει ότι η πτώση τείνει να αυξάνει στο δεύτερο μισό του μήνα.

– Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης καθώς πλησιάζει η προθεσμία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους. Προφανώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να βάλει προσωρινά λουκέτο, εφόσον το Κογκρέσο δεν καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία για την αύξηση του ταβανιού του χρέους. Όμως, πρόκειται για ένα διάστημα κρίσιμο, με την αμερικανική οικονομία να έχει ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας και με την αγορά να ετοιμάζεται να βιώσει τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης της Fed.

Απώλειες με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε επίπεδο τίτλων. Η Ford και η Carrier Global έχασαν πάνω από 3%, ενώ η General Motors και η Boeing σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2%. Ισχυρές απώλειες και για τον ενεργειακό κλάδο, καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί κατά 2%, ενώ άνω του 2% ήταν και η πτώση στις Bank of America και JPMorgan.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, η διόρθωση στην αγορά πιθανόν θα συνεχιστεί, με τον αρνητικό κίνδυνο για τις αναθεωρήσεις των κερδών, την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τους PMI να αυξάνεται. Μάλιστα, οι αναλυτές της δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η διόρθωση να φτάσει έως και το 20%, ένα μέγεθος που θα σηματοδοτούσε και τη λήξη της bull market.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street