Σε νέο υψηλό άνω των τεσσάρων ετών εκτινάχθηκε η τιμή του καφέ Robusta, διευρύνοντας τα κέρδη του με φόντο την ανησυχία για τα επίπεδα παραγωγής στη Βραζιλία και το Βιετνάμ, που είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής.

Συγκεκριμένα, ο Robusta παράδοσης Νοεμβρίου ανέβηκε επιπλέον 1,3% στα 2.178 δολάρια ανά τόνο.

Η τιμή του συγκεκριμένου καφέ που χρησιμοποιείται εκτενώς στα προϊόντα στιγμιαίου καφέ, όπως στο brand της Nescafe, έχει ήδη αυξηθεί κατά 55% φέτος, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Βραζιλία, αρχικά ξηρασία και πιο πρόσφατα χιονοπτώσεις και μάλιστα σε κάποιες περιοχές για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Αν και η καταστροφή στις φυτείες αφορούσε κυρίως κόκκους καφέ της ποικιλίας Arabica, η πτώση της παραγωγής οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για τον Robusta.

Την ίδια ώρα, οι περιορισμοί της πανδημίας, τα σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς μεταφορές και η έλλειψη σε containers εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος μεταφοράς, πλήττοντας ευθέως τις εξαγωγές από το Βιετνάμ, που αποτελεί τη νούμερο ένα χώρα παραγωγής ποικιλίας Robusta.

Οι εταιρείες προσπαθούν όσο μπορούν να καλύψουν με ποσότητες Robusta, τις ελλείψεις από την πιο ακριβή ποικιλία Arabica, εξηγούν ειδικοί του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό πως όλη η παραγωγή Robusta για τη φετινή σεζόν, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2022, έχει ξεπουλήσει.

Στους επιβαρυντικούς παράγοντες προστίθεται και η προοπτική μειωμένης παραγωγής σε έτερες χώρες, όπως η Κολομβία και η Ινδία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές