Με απώλειες αναμένεται να ξεκινήσει την εβδομάδα η Wall Street, με την έντονα πτωτική πορεία των futures να παραπέμπει σε διεύρυνση των πρόσφατων απωλειών των επιμέρους δεικτών.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά, όπως και τις αγορές διεθνώς είναι έντονα επηρεασμένο από τους τριγμούς του υπερχρεωμένου κλάδου ακινήτων της Κίνας και της διαφαινόμενης κατάρρευσης του κολοσσού της Evergrande, η χρεοκοπία της οποίας θα σημάνει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας εδώ και χρόνια. Σήμερα, η μετοχή της Evergrande Group κατέγραψε βαριές απώλειες άνω του 10%, με το γενικό δείκτη Hang Seng να κλείνει με πτώση 3,30%.

Παράλληλα η εγχώρια αγορά είναι επηρεασμένη και από την αυξανόμενη ανησυχία για το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στο χρονικό όριο του Οκτωβρίου. Προφανώς δεν θα είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να βάλει προσωρινά λουκέτο, αν το Κογκρέσο δεν φτάσει σε συμφωνία για την αύξηση του ταβανιού του χρέους. Όμως, πρόκειται για ένα διάστημα κρίσιμο, με την αμερικανική οικονομία να έχει ανακάμψει από την μέγκα κρίση της πανδημίας και την αγορά να ετοιμάζεται να βιώσει τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της Fed.

Αύριο ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας με βασικό θέμα στην ατζέντα την έναρξη του tapering, που ακόμη κι αν δεν «κλειδώσει» στην τρέχουσα συνεδρίαση θεωρείται βέβαιο ότι θα δρομολογηθεί πριν τα τέλη της χρονιάς.

Μέσα στο κλίμα αυτό η Wall Street είναι δύσκολο να βρει δυνάμεις για να αντισταθεί στις καθοδικές πιέσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως τα futures του Dow Jones βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση με απώλειες της τάξεως των 670(!) μονάδων, τα futures του S&P 500 καταγράφουν πτώση κατά 74 μονάδες και τα futures του Nasdaq υποχωρούν κατά 240 μονάδες.

Αν οι απώλειες αυτές διατηρηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow θα βιώσει τη χειρότερη πτώση του από τις 19 Ιουλίου και ο S&P 500 τη μεγαλύτερη βουτιά του από τον περασμένο Μάιο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,329%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο χάνει έδαφος με την ισοτιμία με το ευρώ να βρίσκεται στο 1,171.

Στην αγορά των commodities και το πετρέλαιο ξεκίνησε την εβδομάδα με σημαντικές απώλειες με το αμερικανικό WTI να χάνει 2,67% στα 70,05 δολάρια το βαρέλι και το Brent να υποχωρεί κατά 2,26% στα 73,63 δολάρια. Γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Στον αντίποδα μικρά κέρδη της τάξεως του 0,46% σημειώνει ο χρυσός στα 1.760 δολάρια την ουγγιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]