Η πανδημία COVID -19 κατέστειλε και τους δύο επιδεινωμένους κινδύνους, της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας για την περίοδο 2020-2021, διαπιστώνει η έκθεση, Χάρτες Κινδύνου για το 2021, που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα, η Aon plc μια παγκόσμια κορυφαία εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών που παρέχει ένα ευρύ φάσμα λύσεων κινδύνου, συνταξιοδότησης και υγείας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το μέγεθος της κυβερνητικής παρέμβασης, η οικονομική ανισότητα και οι δημόσιες εκδηλώσεις του κόσμου σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις για την πανδημία COVID-19 θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυξανόμενη παγκόσμια αναταραχή.

Η Aon ανέπτυξε τους Χάρτες Κινδύνου του 2021, οι οποίοι εξετάζουν τον πολιτικό κίνδυνο, την τρομοκρατία και την πολιτική βία παγκοσμίως. Οι χάρτες κινδύνου της Aon έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν καλύτερα τους εξελισσόμενες πολιτικούς κινδύνους και πολιτικής βίας που αυτές εκτίθενται. Στο σημερινό σύνθετο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, οι χάρτες βοηθούν τους πελάτες να εντοπίσουν και να παρακολουθήσουν τις διαφορετικές πηγές και βαθμούς κινδύνου, βοηθώντας τις επιχειρήσεις στον σχεδιασμό και την προστασία περιουσιακών στοιχείων, συμβάσεων και δανείων που θα μπορούσαν να επηρεαστούν αρνητικά.

Τρομοκρατία και πολιτική βία

Οι περιορισμοί του COVID-19 μειώνουν την τρομοκρατία και την πολιτική βία, αλλά αναμένεται να αυξηθούν:

Οι περιορισμοί κατ’ οίκον (Lockdown) και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν επιπτώσεις στις περισσότερες μορφές τρομοκρατίας και διαμαρτυρίας το 2020 – το ποσοστό των χωρών που εκτέθηκαν σε τρομοκρατία και δολιοφθορά μειώθηκε στο 45% – με αύξηση των περιστατικών που συνοδεύουν κυρίως την χαλάρωση των περιορισμών. Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να αμφισβητηθεί κάθε μορφή διακυβέρνησης μέσω διαμαρτυριών και βίας. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είδαν μια απότομη αύξηση των εμφύλιων αναταραχών και των κινδύνων εξέγερσης.

Η βία των τζιχαντιστών αυξήθηκε συνολικά κατά 20% το 2020:

Η πλειοψηφία αυτής της δραστηριότητας ήταν σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ, η Συρία, το Αφγανιστάν και το Μάλι, οι οποίες εξαρτώνται από εξωτερικές στρατιωτικές και πολιτικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση της σταθεροποίησης. Ο αντίκτυπος του COVID-19 σε αυτές τις εύθραυστες χώρες ήταν επίσης ένας σημαντικός παράγοντας.

Πολιτικό ρίσκο

Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξήθηκαν κατά την περίοδο 2020-2021. Επτά χώρες παρουσίασαν επιδείνωση της κατάστασης πολιτικού κινδύνου και καμία δεν παρουσίασε βελτίωση. Αυτό ακολουθεί έναν σημαντικό αυξανόμενο πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές (ΑΑ) το 2021, μια οπισθοδρόμηση για τις πράσινες πρωτοβουλίες ανάκαμψης μετά τον COVID-19 και τον κίνδυνο απόκλισης των ΑΑ από τις ανεπτυγμένες αγορές ως προς το κατά κεφαλή εισόδημα, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης και της ανεπαρκούς εφαρμογής του εμβολιασμού στις ΑΑ.

Η πράσινη ανάκαμψη σε κίνδυνο:

Η πράσινη ανασυγκρότηση μετά τον COVID-19 παρουσιάστηκε ως ευκαιρία από τα περισσότερα διεθνή ιδρύματα, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική υπόθεση για μια πράσινη ανάκαμψη βασίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και τελικά στο πιο οικονομικό ενεργειακό κόστος.

Οι παραμεθόριες αλυσίδες εφοδιασμού της αγοράς γίνονται όλο και πιο ευάλωτες:

Ο κίνδυνος διακοπής της αλυσίδας εφοδιασμού, ο οποίος επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή και τις ακραίες καιρικές συνθήκες, είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα για τις παραμεθόριες αγορές όπου ο COVID-19 έχει οδηγήσει σε πολύ ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείματα, υψηλότερο πληθωρισμό και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις χρέους. Ως αποτέλεσμα, αυτές οι χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μείνουν πίσω στις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Ο Vlad Bobko, Head of Crisis Management, London Global Broking Center, Aon, δήλωσε: «Η πανδημία COVID-19 έχει περιπλέξει ένα ήδη διαλυμένο τοπίο γεωπολιτικών κινδύνων, στο οποίο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως πρέπει να πλοηγηθούν. Από τις αυξανόμενες περιπτώσεις εμφύλιων αναταραχών, μέχρι την οικονομική εξάρθρωση και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες πληθωρισμού σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο και ασταθή κόσμο, η λήψη αποφάσεων με γνώση δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική».
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Χάρτες Κινδύνων 2021 της Aon, διατίθενται στη διεύθυνση https://insights.aon.com/risk-maps-2021

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως