Η καταπολέμηση της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη, η κλιματική αλλαγή η μετανάστευση, η εξωτερική πολιτική και η άμυνα, ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέλυσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της Ένωσης».

Η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε και μια πρόταση: «Προτείνουμε το 2022 να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους».

Η πρόεδρος της Επιτροπής ξεκίνησε τη δεύτερη ομιλία της θητείας της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας ότι, αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη παγκόσμια κρίση στον τομέα της υγείας για έναν αιώνα, τη βαθύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες και τη σοβαρότερη πλανητική κρίση στην ιστορία, «επιλέξαμε να ενεργήσουμε μαζί, ως ενιαία Ευρώπη, και μπορούμε να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στη νεολαία:

«Βλέποντας την Ένωσή μας, γνωρίζω ότι η Ευρώπη θα βγει νικήτρια απ’ αυτή τη δοκιμασία. Και αυτό που με κάνει τόσο σίγουρη είναι η έμπνευση που μπορούμε να αντλήσουμε από τους νέους της Ευρώπης» τόνισε και πρόσθεσε: «Γιατί η νεολαία μας έδωσε νόημα στην ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Οι νέοι μας πιστεύουν ότι έχουμε ευθύνη έναντι του πλανήτη. Και, αν και ανησυχούν για το μέλλον, είναι αποφασισμένοι να το κάνουν καλύτερο».

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι όλοι μας έχουμε επωφεληθεί από τα στοιχεία στα οποία θεμελιώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνική μας οικονομία της αγοράς, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να φροντίσουμε ώστε η επόμενη γενιά να μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον της».

«Έχουμε μπροστά μας μια νέα γενιά με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εξαιρετικές ικανότητες και έντονο ενθουσιασμό. Μια γενιά που έχει θυσιάσει τόσα πολλά για να διαφυλάξει την ασφάλεια των άλλων».

«Η περίοδος της νεότητας είναι —υπό κανονικές συνθήκες— η εποχή των ανακαλύψεων. Είναι η περίοδος για να αποκτήσει κάποιος νέες εμπειρίες. Να κάνει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή. Να ανακαλύψει τον δικό του δρόμο. Τι ζητήσαμε όμως εμείς από τους σημερινούς νέους; Να τηρήσουν τις κοινωνικές αποστάσεις, να μείνουν κλεισμένοι και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του σχολείου τους από το σπίτι. Και αυτό για πάνω από έναν χρόνο».

Και συνέχισε λέγοντας:

Αυτός είναι και ο λόγος που όλα όσα κάνουμε —από την Πράσινη Συμφωνία έως το NextGenerationEU— έχουν σκοπό να προστατεύσουν το μέλλον τους.

Είναι επίσης ο λόγος που το NextGenerationEU πρέπει να χρηματοδοτηθεί από νέους ίδιους πόρους, κάτι για το οποίο εργαζόμαστε.

Παράλληλα, όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν δημιουργούμε νέα κενά. Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται όλους τους νέους της.

Πρέπει να εμψυχώσουμε αυτούς που ξεχνιούνται πίσω. Αυτούς που δεν έχουν δουλειά. Αυτούς που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης ή κατάρτισης.

Γι’ αυτούς, θα προσφέρουμε ένα νέο πρόγραμμα —το ALMA.

Το ALMA θα προσφέρει στους νέους αυτούς τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσωρινή εργασιακή εμπειρία σ᾽ ένα άλλο κράτος μέλος.

Γιατί κι αυτοί αξίζουν να ζήσουν μια εμπειρία σαν το Erasmus. Για να αναπτύξουν ικανότητες, να δημιουργήσουν δεσμούς και να διαμορφώσουν τη δική τους ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Εάν όμως θέλουμε να διαμορφώσουμε την Ένωσή μας κατ᾽ εικόνα τους, οι νέοι πρέπει να μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ένωσή μας πρέπει να διαθέτει ψυχή και όραμα που θα τους συγκινούν.

Όπως αναρωτιόταν ο Ζακ Ντελόρ: Πώς θα οικοδομηθεί η Ευρώπη εάν οι νέοι δεν την βλέπουν ως συλλογικό έργο και ως κάτι που αντιπροσωπεύει το δικό τους μέλλον;

Αυτός είναι και ο λόγος που προτείνουμε το 2022 να ανακηρυχθεί Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας. Ένα έτος αφιερωμένο στη στήριξη και ανάδειξη των νέων, που αφιέρωσαν τόσα πολλά στους άλλους. Επίσης, οι νέοι θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης.

Είναι το δικό τους μέλλον και θα πρέπει να είναι και η δική τους Διάσκεψη.

Και, όπως δηλώσαμε στην αρχή της θητείας μας, η Επιτροπή θα είναι έτοιμη να δώσει συνέχεια στα σημεία που θα αποφασιστούν από τη Διάσκεψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα