Για να μετριαστεί η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής, η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αφιερώσει τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτήσεων στην προσαρμογή των κρατών και δη, των αναπτυσσόμενων κρατών σε νέα δεδομένα και πρότυπα, επεσήμανε σε σημερινή ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες κάνοντας λόγο για ένα υπέρογκο συνολικό κόστος προσαρμογής σε νέα περιβαλλοντολογικά πρότυπα, ειδικά για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες έλαβαν μόλις 16,8 δισ. δολάρια το 2018, όταν τα έξοδα (πράσινης) προσαρμογής έφτασαν συγκριτικά περίπου τα 70 δισ. δολάρια. Θα πρέπει λοιπόν να δεσμεύσουμε τουλάχιστον το 50% των χρηματοδοτήσεων κλιματικής αλλαγής στην προσαρμογή» σχολίασε ο κ. Γκουτιέρες, εξηγώντας πως το κόστος της κλιματικής προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες υπολογίζεται να εκτιναχθεί έως και στα 300 δισ. δολάρια το χρόνο μέχρι το 2030.

Ο κ. Γκουτιέρες, κατά την τοποθέτηση του στη διαδικτυακή συνεδρίαση του Major Economies Forum on Energy and Climate, υποστήριξε επίσης ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν πράττει όσα μπορεί για τη δραστική μείωση των ρύπων άνθρακα. «Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα καταστροφικό μονοπάτι που οδεύει στην υπερθέρμανση (του πλανήτη) κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Χρειαζόμαστε μείωση των εκπομπών κατά 45% μέχρι το 2030 για να επιτύχουμε μηδενισμό του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα».

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τα τωρινά στοιχεία παραπέμπουν σε μια αύξηση των εκπομπών κατά 16% το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2010. Αυτό απαιτεί νέα μέτρα και εντατικοποίηση των προσπαθειών, αλλιώς οι στόχοι δεν πρόκειται να επιτευχθούν. Μάλιστα, για τον ίδιο λόγο ο κύριος Γκουτιέρες προειδοποίησε πως και η επικείμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα διεξαχθεί 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, κινδυνεύει με αποτυχία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κλάδος παραγωγής άνθρακα. «Εάν όλες οι σχεδιαζόμενες μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα παραμείνουν λειτουργικές, δεν θα πάμε μόνο σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 μονάδα, αλλά πολύ πάνω από τις 2 μονάδες Κελσίου. Οπότε οι στόχοι της Συνθήκης του Παρισιού θα τιναχθούν στον αέρα» τόνισε ο κ. Γκουτιέρες, επισημαίνοντας πως απαιτούνται συνεργασίες και συμπαράσταση μεταξύ των κρατών που εξαρτώνται ακόμη από τις λιγνιτικές μονάδες και τις χώρες που έχουν την οικονομική και τεχνική δυνατότητα να υποστηρίξουν την μετάβαση τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Κλιματική κρίση: Η ευρωπαϊκή εμπορία άνθρακα πιάνει λιγότερο από το 25% των εκπομπών των αεροπορικών εταιρειών
Green |

Πώς το σύστημα δικαιωμάτων άνθρακα πλήττει τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Με τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων που απαλλάσσονται από τέλη και τα δωρεάν δικαιώματα που δίνονται στους αερομεταφορείς, μεγάλο μέρος των πτήσεων δεν καλύπτεται από το σύστημα