
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται σήμερα στην Ρώμη, όπου συμμετέχει στην συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Παράλληλα, είχε συνάντηση με την Ιταλίδα υπουργό Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για την σημασία και τα αποτελέσματα των σημερινών του επαφών, ο κύριος Σχοινάς υπογράμμισε: «Βρίσκομαι στην Ρώμη με αφορμή την συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ, στο οποίο μιλώ σήμερα, μαζί με την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν. Το πρωί είχα συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε. Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την σαφώς ιδιαίτερη θέση που έχει η Ιταλία στην όλη προβληματική. Είναι η χώρα που αυτή την στιγμή δέχεται τις περισσότερες μεταναστευτικές ροές από την κεντρική Μεσόγειο. Είχαμε την ευκαιρία να της εκφράσουμε, για μια ακόμη φορά, την βοήθεια της Επιτροπής -τόσο τεχνικά όσο και επιχειρησιακά- αλλά και να συζητήσουμε το μέλλον που περνά μέσα από την μεγάλη συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Με το Σύμφωνο αυτό, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά και ικανοποιητικά -όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι- τις προκλήσεις του μεταναστευτικού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, και λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.
Σε ό,τι αφορά την συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρόσθεσε: «Με τον καρδινάλιο Παρολίν είχαμε μια ιδιαίτερα εκτεταμένη και θερμή συζήτηση, για όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων της αντιπροεδρίας μου. Κυρίως, όμως, για το μεταναστευτικό, όπου η θέση της Καθολικής Εκκλησίας είναι υπέρ μιας Ευρώπης που μπορεί να δέχεται αλλά και να ενσωματώνει μετανάστες. Ο πρωθυπουργός του Βατικανού συμφώνησε με την ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Συζητήσαμε, όμως, και την ευρωπαϊκή αντίδραση στην πανδημία, τον πολύ ικανοποιητικό ρυθμό εμβολιασμού που έχουμε στην Ευρώπη, τις εξαγωγές εμβολίων στις χώρες υπό ανάπτυξη. Στις χώρες αυτές έχουμε εξάγει 700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, τόσες όσες καταναλώσαμε και στο εσωτερικό της Ένωσης. Συζητήσαμε, επίσης, τον διάλογο με τις εκκλησίες, τον διαθρησκευτικό διάλογο και, φυσικά, την ανάγκη υπεράσπισης της θρησκευτικής ελευθερίας που απειλείται σήμερα σε πολλά σημεία του κόσμου.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ για την σημερινή συνάντηση του προεδρείου του ΕΛΚ στην Ρώμη, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε: «Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οργανώνει τις συναντήσεις αυτές του Προεδρείου του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με σκοπό να φέρει πιο κοντά στην κοινωνία τον δημόσιο διάλογο. Συμμετέχουν πολλοί ευρωβουλευτές και υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης, αλλά φυσικά και εθνικοί βουλευτές από τις ιταλικές πολιτικές οικογένειες που ανήκουν στο ΕΛΚ. Η ομιλία μου εντάσσεται στην ενότητα ‘μετανάστευση, ισχυρές και συνεκτικές κοινωνίες στην Ευρώπη του αύριο’».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, το κεντρικό μήνυμα της παρέμβασής του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε: «Στέκομαι ιδιαίτερα στο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ένας προορισμός ασύλου για όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από την καταπίεση, από την δικτατορία και τις διακρίσεις. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να έχει ένα σύστημα που θα προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα, θα μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις επιπτώσεις ασφάλειας και θα έχει την δυνατότητα να προβάλει το σωστό μείγμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης στην διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου. Δεν υπάρχει καλύτερο κράτος- μέλος για να γίνει η συζήτηση αυτή, από την Ιταλία, η οποία αυτή την στιγμή είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα στις μεταναστευτικές ροές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές