Κυρώσεις κατά του κρυπτο-ανταλλακτηρίου Suex OTC s.r.o. θα ανακοινώσει απόψε η αμερικανική κυβέρνηση με αφορμή τον πιθανολογούμενο ρόλο του στη διευκόλυνση παράνομων πληρωμών με χρήματα που προέρχονταν από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατηγορεί ευθέως το Suex, που έχει έδρα στην Τσεχία, για τη διευκόλυνση παράνομων συναλλαγών σε τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις λύτρων από κυβερνοεπιθέσεις. Για το λόγο αυτό θα «κοπεί» η πρόσβαση της εταιρείας σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα, ενώ θα απαγορευτεί στους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν συναλλαγές με την συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το πλέον σημαντικό στην υπόθεση είναι πως είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να πατάξει τις κυβερνοεπιθέσεις και ταυτόχρονα να κυνηγήσει το χρήμα από τα λύτρα για να εντοπίσει τους χάκερς. Πλέον σχεδόν των σύνολο των λύτρων πληρώνονται σε ψηφιακό νόμισμα κατ’ απαίτηση των χάκερς.

Εμποδίζοντας τις συναλλαγές και τη διακίνηση του παράνομου χρήματος, οι αρχές θεωρούν πως μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο μόνο το 2020 τα λύτρα για κυβερνοεπιθέσεις ανήλθαν σε 400 εκατ. δολάρια, ήτοι τέσσερις φορές πάνω από τα επίπεδα του 2019 και η άνοδος έκτοτε συνεχίζεται.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι αρχές μελετούν την τροποποίηση της νομοθεσίας που θα μειώσει αισθητά τις ποινές για όσους συνεργάζονται και μοιράζονται πληροφορίες για τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News