Σε μια ιδιότυπη ισορροπία λίγο πάνω από τη στήριξη των 890 μονάδων βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, έχοντας μοιρασμένα τα πρόσημα στο ταμπλό και έχοντας διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης λίγο πάνω από 10 μονάδες.

Τελικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 894,33 μονάδες, με κέρδη 0,25%, με τον τζίρο στα 79 εκατ., εκ των οποίων τα 27,4 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Βέβαια, αν και η εκκίνηση των συναλλαγών σήμερα ήταν πολλά υποσχόμενη, οι αγοραστές αναδιπλώθηκαν μετά από σχεδόν δύο ώρες, παραμένοντας στη σφαίρα της επιλεκτικότητας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε η εικόνα να ήταν διαφορετική, την ώρα που και στις μεγάλες και βαθύτερες αγορές του κόσμου επικρατεί η ίδια επιφυλακτικότητα, τόσο για τα τεκταινόμενα με την κινεζική Evergrande, όσο και για τις πιθανές αποφάσεις της Federal Reserve, η νομισματική επιτροπή της οποίας άρχισε τη συνεδρίασή της σήμερα και θα την ολοκληρώσει αύριο.

Τι θα κάνει η Fed

Η μέση εκτίμηση των αναλυτών είναι ότι Τζ. Πάουελ, ο επικεφαλής της Fed, θα αφήσει να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ύψους 120 δισ. δολαρίων σε ομόλογα του Δημοσίου και ενυπόθηκους τίτλους. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα έχει αρχίσει σταδιακά το tapering, η μείωση του ρυθμού αγορών τίτλων, όπως και το 2013, προκαλώντας μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμα. Και φυσικά σε αυτό το μέτωπο μπορεί να βρεθεί και η περιφερειακή ελληνική αγορά, η οποία ήδη στερείται μεγάλων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε θα έχει αρχίσει σταδιακά το tapering, η μείωση του ρυθμού αγορών τίτλων, όπως και το 2013, προκαλώντας μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων σε παγκόσμια κλίμα. Και φυσικά σε αυτό το μέτωπο μπορεί να βρεθεί και η περιφερειακή ελληνική αγορά, η οποία ήδη στερείται μεγάλων κεφαλαίων που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, το +2,37% της Coca Cola ήταν καθοριστικό για το πρόσημο του γενικού δείκτη, με το +2,63% της Πειραιώς επίσης να βοηθά. Θετική ήταν και η συμβολή των Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, σε αντίθεση με τις πιέσεις που άσκησαν με το αρνητικό τους πρόσημο οι Alpha Bank, Titan, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Το -1,64% της Βιοχάλκο, αλλά και το -2,99% της ΔΕΗ ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών