Την ανιούσα έχει πάρει για τα καλά ο πληθωρισμός στα κράτη μέλη του G20 σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση του ΟΟΣΑ. Όμως, το καμπανάκι ηχεί λίγο πιο δυνατά για τη Βρετανία, η οποία φαίνεται ότι δέχεται τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών λόγω των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, την αύξηση των ναύλων, το κόστος των commodities και την «σφιχτή» αγορά εργασίας με φόντο και τις νέα συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα ο διεθνής οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για το βρετανικό πληθωρισμό και μάλιστα με το υψηλότερο ποσοστό αναθεώρησης μεταξύ των χωρών του G7, εκτός του Καναδά.

Ο πληθωρισμός

Έτσι, λοιπόν ανέβασε την πρόβλεψη του για τον εκτιμώμενο πληθωρισμό φέτος στο 2,3%, ήτοι 1% πάνω από την έκθεση του Μάϊου και στο 3,1% για το 2022, ήτοι αύξηση κατά 1,4% σε σχέση με την πρόβλεψη του Μάϊου.

Με τον τρόπο αυτό Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες θα… ισοβαθμήσουν στη διεκδίκηση του τίτλου της ανεπτυγμένης χώρας με τον υψηλότερο πληθωρισμό την ερχόμενη χρονιά, στο 2,3%.

Η άνοδος των τιμών προφανώς θα «ροκανίσει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών και το επίπεδο ζωής προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα στην Τράπεζα της Αγγλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΟΟΣΑ, κρίνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα συντηρηθούν γενικά στα κράτη μέλη του G20 για τουλάχιστον την επόμενη διετία, καλεί τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να διευκολύνουν τις αγορές με τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν, κρατώντας και τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αν και με σαφή την επισήμανση του πόσο μπορούν να ανεχθούν την άνοδο του πληθωρισμού πάνω από τα όρια ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα μήνυμα που έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο δεδομένου πως σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve και την Πέμπτη παίρνει την σκυτάλη η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ειδικά για την τελευταία, το καμπανάκι του πληθωρισμού αναμένεται να δώσει άφθονη τροφή για σκέψη, δεδομένου πως μέχρι τώρα η BoE επέμενε πως η άνοδος του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Ο πληθωρισμός τώρα «τρέχει» στο 3,2% και φαίνεται ότι μπορεί να ξεπεράσει και το 4% πριν τα τέλη της χρονιάς.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αντικρούει τον ισχυρισμό αυτό, ξεκαθαρίζοντας πως ο πληθωρισμός… ήρθε για να μείνει στη Βρετανία.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης 

Το παρήγορο, πάντως, για το Λονδίνο είναι πως η χώρα καταφέρνει να ξεχωρίσει (αυτή τη φορά ευχάριστα) και στο μέτωπο της ανάπτυξης. Μετά τη βουτιά του ΑΕΠ κατά 9,8% πέρυσι, η Βρετανία παρουσιάζει φέτος τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ των κρατών μελών του G7, μια πρωτιά που θα διατηρήσει σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα, η νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού υποστηρίζει πως φέτος οι ρυθμοί ανάπτυξης θα διαμορφωθούν στο 6,7%, αν και ελαφρά χαμηλότερα από το 7,2% της έκθεσης της άνοιξης και θα κινηθούν στο 5,2% το 2022.

Συγκριτικά το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει στο 5,7% φέτος και στο 4,5% το 2022, έχοντας αφήσει πίσω του τη ζημιά της πανδημίας, αλλά παρουσιάζοντας σαφείς ανισότητες μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή