Έκκληση προς τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για την αποτροπή της ενεργειακής κρίσης απηύθυνε με παρέμβαση της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή οργανισμό που παίρνει θέση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα που προβληματίζει αγορές και κυβερνήσεις και θέτει ευθέως θέμα… Ρωσίας στην ενεργειακή κρίση.

«Η ΙΕΑ πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του το διεθνές όργανο, επισημαίνοντας δε, πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να κερδίσει… πόντους ως ένας αξιόπιστος πάροχος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το τελευταίο δε, είναι σαφές πως υποκρύπτει και ένα υπονοούμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της Ρωσίας ως ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, αλλά και με την πολιτική και επικοινωνιακή σχέση της με την Ευρώπη.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες πλήθος παραγόντων της αγοράς έχουν κατηγορήσει ευθέως την Gazprom πως έχει περιορίσει εσκεμμένα τις ροές προκειμένου να αυξήσει τις τιμές προκαλώντας πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς στην περιοχή. Να διερευνήσει τις κατηγορίες αυτές ζήτησε ευθέως, προ ημέρων, από την Κομισιόν ομάδα 42 ευρωβουλευτών από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε λίαν επιφυλακτικά.

Ο ρόλος του Nord Stream 2

Σύμφωνα δε, με μία από τις θεωρίες η Gazprom προκαλεί την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου η Γερμανία να πειστεί να εγκρίνει με συνοπτικές διαδικασίες, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Κι αυτό με δεδομένο πως οι επικείμενες γερμανικές εκλογές δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρήσουν στην εξουσία τους φιλικούς προς το project Χριστιανοδημοκράτες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ υποστήριξε πως η Gazprom τηρεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τα επίπεδα προσφοράς και πως είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή, αν χρειαστεί, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί πως θα το πράξει.

Πραγματικά, μόλις χθες το ρωσικό ενεργειακό μονοπώλιο αρνήθηκε να δεσμεύσει για τον Οκτώβριο μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή μέσω της Ουκρανίας και δέσμευσε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου στον αγωγό Yamal, μέσω Πολωνίας. Η εξέλιξη αυτή αμέσως-αμέσως προκάλεσε νέο άλμα των τιμών.

Αντ’ αυτού επιμένει να πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της έναρξης της λειτουργίας του Nord Stream 2. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε δηλώσεις του προ ημέρων επεσήμανε πως η εκκίνηση του αγωγού θα μπορέσει να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου.

«Η δήλωση της ΙΕΑ επιβεβαιώνει αυτό που το σύνολο της βιομηχανίας συζητά εδώ και καιρό και πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη διστάζουν να παραδεχτούν ανοιχτά: το ρόλο της Ρωσίας στην τωρινή ενεργειακή κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Τιερί Μπρος, πρώην σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή