Η παγκόσμια άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου προκαλεί στη Βρετανία ένα ιδιαίτερα επώδυνο σοκ. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για να βοηθήσει στη διάσωση των πελατών από τις αποτυχίες των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Το δράμα είναι εν μέρει αυτοτραυματικό και συμβαίνει τη χειρότερη δυνατή στιγμή.
Οι υψηλότερες τιμές άνθρακα, οι χαμηλότερες ρωσικές εξαγωγές και η αχαλίνωτη ασιατική ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εξηγούν γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τριπλασιαστεί φέτος. Αλλά η επακόλουθη άνοδος των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που ωθούνται από το φυσικό αέριο, είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βρετανία. Ενώ η Γαλλία και η Γερμανία διαθέτουν ενέργεια από πυρηνικούς αντιδραστήρες και καύση άνθρακα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δώσει προτεραιότητα σε ένα σπριντ προς την ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ στηρίζεται στο φυσικό αέριο για να καλύψει το έλλειμμα.
Αυτή η ευπάθεια στις υψηλές τιμές ενέργειας συνυπάρχει με μια ελευθερωμένη εγχώρια αγορά που ενθαρρύνει τους νέους προμηθευτές να αμφισβητήσουν τους καθιερωμένους παρόχους. Μέχρι πρόσφατα οι έμποροι λιανικής πώλησης μπορούσαν να εγγράψουν πελάτες πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλές τιμές, με ελάχιστη αντιστάθμιση της έκθεσής τους στις τιμές χονδρικής. Είχαν επίσης περιορισμένα αποθέματα κεφαλαίου.
Τα μειονεκτήματα αυτής της εύθραυστης δομής έχουν πλέον αποκαλυφθεί με σκληρό τρόπο. Από τους 55 προμηθευτές ενέργειας που λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλοι εκτός από δέκα θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν, σύμφωνα με άτομο εξοικειωμένο με την κατάσταση. Η κατάστασή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη επειδή η βρετανική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή περιορίζει τις χρεώσεις για ένα μέσο νοικοκυριό σε 1.277 λίρες ετησίως. Αυτό είναι περίπου 300 λίρες λιγότερο από το τρέχουσες τιμές της αγοράς. Εάν επηρεαστούν 5 εκατομμύρια πελάτες, αυτό αντιπροσωπεύει υποχρέωση περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών.
Οι μέτοχοι και οι πιστωτές των επηρεαζόμενων εταιρειών θα χάσουν “τα αυγά και τα πασχάλια”, όπως και θα έπρεπε. Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι τι συμβαίνει με τους πελάτες τους. Μεγαλύτεροι κάτοχοι όπως η Iberdrola και η Centrica δεν θα θέλουν να αναλάβουν ζημιογόνες συμβάσεις χωρίς κάποια μορφή κρατικής υποστήριξης. Μια εναλλακτική λύση θα ήταν να αναλάβει το κράτος το κόστος της εξάλειψης των αποτυχημένων παρόχων σε μια δομή «κακής τράπεζας».
Δεδομένου ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν πιθανώς υψηλές για το χειμώνα τουλάχιστον, αυτό αφήνει τους φορολογούμενους υπόλογους για ζημίες μέχρι το επόμενο έτος. Το δράμα αποδυναμώνει επίσης τη θέση του Μπόρις Τζόνσον στις επερχόμενες συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή. Καθώς ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παρακαλέσει τους παγκόσμιους ηγέτες στη διάσκεψη COP26 του Νοεμβρίου να απορροφήσουν τους ενεργειακούς τομείς τους πιο γρήγορα, τα του οίκου του λειτουργούν λιγότερο ως πρότυπο και περισσότερο ως προειδοποιητική ιστορία.
REUTERS BREAKINGVIEWS
Latest News
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ
Η «παγίδα» του μεσαίου διαδρόμου στα Lidl - Γιατί οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στις περιττές αγορές
Το κυνήγι θησαυρού και οι άσκοπες αγορές έχουν εδώ και καιρό οδηγήσει στην επιτυχία του λιανικού εμπορίου
Γιατί ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα προκαλέσει χάος
Οι δασμοί, ειδικά σε μια χώρα, θα οδηγήσουν σε ένα ανίερο οικονομικό και πολιτικό χάος