Η Covid-19 είναι και επίσημα η πιο θανατηφόρα πανδημία, στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, ξεπερνώντας τους εκτιμώμενους θανάτους στις ΗΠΑ από την πανδημία της γρίπης του 1918, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι αναφερόμενοι θάνατοι στις ΗΠΑ λόγω Covid ξεπέρασαν της Δευτέρα τους 675.000 και αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1.900 την ημέρα, δείχνουν τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς. Το έθνος βιώνει επί του παρόντος ένα ακόμη κύμα νέων λοιμώξεων, που τροφοδοτείται από την ταχύτατη εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα.

Η γρίπη του 1918 – που ήρθε σε τρία κύματα, την άνοιξη του 1918, το φθινόπωρο του 1918 και τον χειμώνα και την άνοιξη του 1919 – «σκότωσε» περίπου 675.000 Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Θεωρήθηκε η πιο θανατηφόρα πανδημία της Αμερικής στην πρόσφατη ιστορία μέχρι τώρα.

«Νομίζω ότι έως τώρα έχουμε πάει αρκετά καλά με τις ιστορικές συγκρίσεις», δήλωσε ο Δρ Χάουαρντ Μαρκέλ, γιατρός και ιστορικός ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να σταματήσουμε να κοιτάμε πίσω το 1918 ως οδηγό για το πώς να ενεργήσουμε στο παρόν και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μπροστά από το 2021.

«Αυτή είναι η πανδημία που θα μελετήσω και θα διδάξω στην επόμενη γενιά γιατρών και φοιτητών δημόσιας υγείας», είπε.

Σίγουρα, μια άμεση σύγκριση των πρώτων αριθμών για κάθε πανδημία δεν παρέχει όλα τα πλαίσια, λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες τεχνολογικές, ιατρικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εξελίξεις τον περασμένο αιώνα, λένε ο Markel και άλλοι ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός όταν μιλάμε για επιδημίες ή καταστροφές, λένε ειδικοί υγείας και στατιστικοί.

Το 1918, για παράδειγμα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ ήταν λιγότερο από το ένα τρίτο του σημερινού με περίπου 103 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν στην Αμερική λίγο πριν τη δεκαετία του 1920. Σήμερα, ζουν σχεδόν 330 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι η γρίπη του 1918 σκότωσε περίπου 1 στους 150 Αμερικανούς, σε σύγκριση με 1 στους 500 που έχουν πεθάνει από την Covid μέχρι τώρα.

Ο ιός του 1918 είχε επίσης την τάση να σκοτώνει διαφορετικά από την Covid, λένε οι ειδικοί. Με τον Α ’Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε μια μαζική κίνηση ανδρών σε όλη την Αμερική και την Ευρώπη. Ενώ ο κορωνοϊός μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρός για τους ηλικιωμένους και εκείνους με υποκείμενα προβλήματα υγείας, ο ιός του 1918 σκότωσε πολλούς νέους ενήλικες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η γρίπη του 1918 σκότωσε περισσότερους ανθρώπους, περίπου 20 έως 50 εκατομμύρια , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζονς Χόπκινς, η Covid έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι τώρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα