Τα προβλήματα όσον αφορά στις ελλείψεις ημιαγωγών, το προβλήματα στη ναυτιλία, αλλά και στην ενέργεια θα συνεχιστούν, εκτίμησε η Geraldine Sundstrom, Managing Director and Asset Allocation Portfolio Manager της κολοσσιαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, PIMCO.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πάρει πολύ καιρό και τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα συμπεριλαμβάνουν την αντιμετώπιση εμποδίων όπως η πανδημία, οι ελλείψεις στην προσφορά που δεν επαρκούν να καλύψουν την ζήτηση, αλλά και τη βελτίωση των αποθεμάτων.

Στην αυτοκινητοβιομηχανία, σύμφωνα με στοιχεία της IHS, οι ελλείψεις σε μικροτσίπ φθάνουν στα 3,11 εκατομμύρια μονάδες το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι των 2,6 εκατ μονάδων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στη ναυτιλία, η κίνηση στα λιμάνια συνεχίζει να είναι αφόρητη, ενώ το composite rate των κοντέινερ αυξήθηκε κατά 2,9% σε εβδομαδιαία βάση (week-on-week/wow).

Στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε πριν τη χειμερινή σεζόν, ενώ εκφράζονται ιδιαίτερες ανησυχίες όσον αφορά την πιθανότητα blackout κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αρκετά εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων σε Βρετανία και Νορβηγία χρειάστηκε να κλείσουν μονάδες παραγωγής τους λόγω του αυξημένου κόστους, ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στις βιομηχανίες ζάχαρης και αμύλου, αλλά και του κρέατος, την ώρα που οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος , αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου, κινούνται 2 ως 4 φορές υψηλότερα των ιστορικών μέσων όρων.

Ενδέχεται να πληγεί η γενικότερη βιομηχανική παραγωγή, ενώ τα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών θα επηρεαστούν από τον πληθωρισμό. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας έχουν ήδη λάβει μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Αυξάνεται η ζήτηση για μικροτσίπ

Η ζήτηση για μικροτσίπ συνεχίζει την αυξητική της πορεία, καθώς σχεδόν τα πάντα γύρω μας βασίζονται όλο και περισσότερο στους ημιαγωγούς. Οι συσκευές γίνονται πιο εξελιγμένες, π.χ. τεχνολογία 4G σε 5G, το νέο iPhone 13 θα έχει 50% περισσότερο περιεχόμενο NAND από το iPhone 12 κ.α. Η κυκλοφωρία ένος νέου ημι-αυτόνομου κινέζικου ηλεκτρικού οχήματος, το οποίο αναμένεται να παραχθεί σε μεγάλα νούμερα είναι σε τέτοιο βαθμό εξοπλισμένο ( 2 Lidars, 12 ανιχνευτές υπερήχων, 5 ραντάρ, 13 κάμερες, μονάδα GPS κ.α.) που θα εκτοξεύσει τη ζήτηση για ημιαγωγούς. Επομένως, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος κάλεσε άλλη μια συνάντηση με τους ηγέτες της βιομηχανίας παραγωγής ημιαγωγών των ΗΠΑ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Για τους επενδυτές, υπάρχει ένας γενναίος νέος κόσμος ευκαιριών, καθώς η μετάβαση σε ουδέτερο CO2 επιταχύνεται και σε πολλές βιομηχανίες. Π.χ. πρόσφατα αφού περιόρισε την παραγωγή χάλυβα και αλουμινίου υψηλών εκπομπών, η Κίνα ξεκίνησε μια ακόμη νέα καμπάνια για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης πλαστικού μίας χρήσης μέσα την επόμενη 5ετία, ενώ εναλλακτικές λύσεις όπως το ξύλο, το χαρτί και τα βιοπλαστικά θα προωθηθούν μαζί με την ανακύκλωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή