Σε προχωρημένες συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης με την ιαπωνική Kioxia Holdings Corp. βρίσκεται η Western Digital Corp. Το deal, εφόσον κλείσει, υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια πυροδοτώντας ανακατατάξεις στην έντονα πιεσμένη παγκόσμια αγορά ημιαγωγών.

Οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε επαφές εδώ και αρκετό καιρό, όμως οι συνομιλίες τους εντατικοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες καθιστώντας εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σύντομα, ίσως και πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αν και απομένει να φανεί, αν η ιαπωνική εταιρεία θα προχωρήσει τελικά με τα σχέδια της για μια δημόσια εγγραφή, από μόνη της ή σε συνδυασμό με την αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, τόσο η Western Digital όσο και η Micron Technology είχαν προσεγγίσει την Kioxia ελπίζοντας σε συμφωνία με την κατασκευάστρια των flash-memory μικροτσίπ NAND, τα οποία χρησιμοποιούνται στα smartphones, σε κομπιούτερ και άλλες συσκευές. Έκτοτε φαίνεται πως το ενδιαφέρον της Micron περιορίστηκε, με την Kioxia να επικεντρώνεται στις διαπραγματεύσεις της με την Western Digital. Οι δύο εταιρείες εξάλλου ήδη συνεργάζονταν.

Πάντως, ένα πιθανό αγκάθι μπορεί να προέλθει από τις τυχόν αντιρρήσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας της Kioxia για τη χώρα, αλλά και την ευρύτερη πίεση που δέχεται ο κλάδος των ημιαγωγών, με σημαντικές ελλείψεις που προκαλούν με τη σειρά τους προβλήματα στη βιομηχανική παραγωγή διεθνώς. Αναλυτές θεωρούν πως το Τόκιο δύσκολα θα δώσει τις… ευλογίες του στη συμφωνία.

Κάποιες ενστάσεις ενδέχεται να υπάρχουν και από τις αμερικανικές αρχές, όμως στην περίπτωση τους εκτιμάται πως θα μετρήσει περισσότερο η άμεση ανάγκη της αμερικανικής αγοράς να ενισχύσει την πρόσβαση της σε μικροτσίπ, αλλά και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός με την Κίνα.

Η τελευταία επίσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια, δεδομένης της επιθετικής διάθεσης που έχει δείξει στην εξέταση ανάλογων συμφωνιών σε ζητήματα antitrust, όπως φάνηκε από τον τρόπο που κατάφερε τελικά να διαλύσει την απόπειρα εξαγοράς της ολλανδικής NXP Semiconductors από την Qualcomm, to 2018.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως