Η Κομισιόν δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεσή της για τον αντίκτυπο του προγράμματος SURE, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει σχεδιαστεί για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων που πλήττονται από την πανδημία της COVID-19.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι το SURE ήταν επιτυχημένο στη συγκράτηση των σοβαρών κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την πανδημία της COVID-19. Τα εθνικά μέτρα για την αγορά εργασίας που υποστηρίζονται από το SURE εκτιμάται ότι περιόρισαν την ανεργία κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύρια άτομα το 2020. Το SURE συνέβαλε στον αποτελεσματικό περιορισμό της αύξησης της ανεργίας στα δικαιούχα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χάρη στο SURE και άλλα μέτρα στήριξης, η αύξηση της ανεργίας αποδείχθηκε σημαντικά μικρότερη από ό, τι κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, παρά την πολύ μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ.

Το SURE αποτελεί βασικό στοιχείο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την προστασία των πολιτών και τον μετριασμό των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της COVID-19. Παρέχει χρηματοδοτική στήριξη με τη μορφή δανείων που χορηγούνται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ στα κράτη-μέλη για τη χρηματοδότηση εθνικών σχεδίων βραχυχρόνιας εργασίας, παρόμοια μέτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων-ιδίως για τους αυτοαπασχολούμενους και ορισμένα μέτρα που σχετίζονται με την υγεία.

Συνολικά έχουν εγκριθεί 94,3 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτικής βοήθειας σε 19 κράτη μέλη, εκ των οποίων 89,6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν εκταμιευθεί. Το SURE μπορεί ακόμη να παρέχει σχεδόν 6 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη από το συνολικό κονδύλι των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κύρια ευρήματα

Το SURE έχει υποστηρίξει περίπου 31 εκατομμύρια άτομα το 2020, εκ των οποίων 22,5 εκατομμύρια είναι μισθωτοί και 8,5 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 1/4 του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούνται στα 19 δικαιούχα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, περίπου 2,5 εκατομμύρια επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία της COVID-19 έχουν επωφεληθεί από το SURE, επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν εργαζόμενους.

Δεδομένης της ισχυρής πιστοληπτικής ικανότητας της ΕΕ, τα δικαιούχα κράτη-μέλη έχουν εξοικονομήσει 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές τόκων χάρη στο SURE.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για θέματα Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμα SURE έχει αποδείξει την αξία του και συνεχίζει να εκπληρώνει τον σκοπό του. Το δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης για να ενισχύσουμε τα εισοδήματα των ανθρώπων, να προστατέψουμε τις οικογένειές τους και να διαφυλάξουμε τα μέσα διαβίωσής τους όταν το είχαν περισσότερο ανάγκη. Η επιτυχία του μπορεί να μετρηθεί από τα στοιχεία της σημερινής έκθεσης, που δείχνουν ότι το SURE κατάφερε να κρατήσει πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων στην εργασία τους κατά τη διάρκεια της χειρότερης κρίσης».

Ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση Επίτροπος, κ. Γιοχάνες Χαν, δήλωσε: «Είναι καθησυχαστικό ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην αγορά στο πλαίσιο του SURE βοήθησαν τις χώρες της ΕΕ να επιτύχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για την Επιτροπή, το SURE έθεσε το πλαίσιο για τον δανεισμό υπό το πολύ μεγαλύτερο εργαλείο ανάκαμψης, NextGenerationEU. Με 49 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν εκταμιευτεί σε 13 χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής και μερικά δισεκατομμύρια σε προγράμματα προϋπολογισμού της ΕΕ, το NextGenerationEU διασφαλίζει επίσης ότι η ανάκαμψη λειτουργεί για όλους ».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή