Την ανάγκη να συνεχιστούν τα υποστηρικτικά μέτρα της οικονομίας, αλλά με πιο στοχευμένο τρόπο, επεσήμαναν ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σλοβενία.

«Η ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup περιελάμβανε μια σειρά από σημαντικά θέματα ατζέντας. Αρχικά ξεκινήσαμε με μια ενημέρωση από τον Δρ Andrea Ammon, διευθυντή του ECDC, ο οποίος μας έδωσε την προοπτική της για την μέχρι σήμερα πρόοδο του Covid-19, τις κοινές μας προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας και κριτικά τις κοινές μας ευρωπαϊκές προσπάθειες. Επειδή χάρη στις προσπάθειες και το τεράστιο έργο που ανέλαβε η Επιτροπή, τα κράτη μέλη μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που χρειάζονταν για να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς οι πολίτες τους. Χωρίς τις προσπάθειες της Επιτροπής, είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι προσπάθειές μας για εμβολιασμό δεν θα ήταν εκεί που είναι σήμερα», αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση «για την υγεία μας και τις προοπτικές της υγείας μας οδήγησε στη συνέχεια σε μια συζήτηση για το πού βρίσκονται οι τρέχουσες οικονομικές μας προοπτικές και οι απόψεις μας σχετικά με το τι μπορεί να φέρει το μέλλον».

Η σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι οι υπουργοί συζήτησαν εκτενώς σχετικά με τις προοπτικές σύγκλισης εντός της ζώνης του ευρώ, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Και πάλι, όλοι αναγνωρίσαμε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει τώρα η Επιτροπή στη διάθεση του ταμείου ανάκαμψης και τη διαφορά που μπορεί να κάνει» είπε χαρακτηριστικά.

Τα τρία μηνύματα από το Eurogroup

Και συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχουν λοιπόν τρία μηνύματα που έχουν εμφανιστεί από σήμερα, τρία πραγματικά σημαντικά μηνύματα που θέλω να μεταφέρω εξ ονόματος του Eurogroup».

  • Το πρώτο μήνυμα είναι ότι οι προσπάθειές μας απέδωσαν. Οι προσπάθειές μας εστιάζονται στο να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη εντός της ζώνης του ευρώ, τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, οι αποφάσεις και το σύνολο των εργασιών που έχει κάνει η Επιτροπή, σε συνδυασμό με το συντονισμό του Eurogroup, οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν.
  • Δεύτερον, οι προσπάθειες αυτές είχαν ένα πολύ σημαντικό κοινό θέμα. Λόγω του έργου που αναλάβαμε όλοι εντατικά, ιδίως ενόψει του περασμένου καλοκαιριού, τοποθετήσαμε μια σειρά δικτύων ασφαλείας. Αυτά τα δίχτυα ασφαλείας όχι μόνο μας έπιασαν όταν ήμασταν στα πρόθυρα της πτώσης σε μια δύσκολη στιγμή, αλλά τώρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη. Το πρόγραμμα SURE της Επιτροπής, το ταμείο ανάκαμψης, το συνεχιζόμενο έργο της Κεντρικής μας Τράπεζας και οι προσπάθειές μας να συντονίσουμε το έργο μας εντός της ζώνης του ευρώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο τώρα για να μας βοηθήσουν να περάσουμε σε σημείο ανάκαμψης.
  • Τρίτον, όμως, ενώ βρισκόμαστε σε σημείο ανάκαμψης, αναγνωρίζουμε επίσης πόση δουλειά πρέπει να γίνει και τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας. Στο πλαίσιο της συζήτησής μας σήμερα το πρωί, επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να κρατάμε υποστηρικτική στάση βοηθώντας τις οικονομίες μας να ανακάμψουν, αλλά θα περάσουμε από μια γενικότερη προσέγγιση σε μια πιο στοχευμένη προσέγγιση.

Επιβεβαιώσαμε για άλλη μια φορά το ζωτικό στοιχείο μιας συμπληρωματικής προσέγγισης μεταξύ δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, στην οποία είμαστε όλοι δεσμευμένοι. Και πάλι σήμερα το πρωί, όλοι αναγνωρίσαμε την αξία μιας κοινής προσέγγισης εντός της ζώνης του ευρώ όταν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο ανάκαμψης, κινούμενοι προς ένα μέλλον που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην οικονομική υγεία των πολιτών μας καθώς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας τη δημόσια υγεία μας.

Δεν είναι ώρα για περιορισμό

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι η ώρα για μια περιοριστική οικονομική πολιτική, αυτό θα ήταν επικίνδυνο».

Ο σκοπός δεν είναι απλώς η ανάκαμψη των οικονομιών, αλλά η «βιώσιμη ανάπτυξη», στην οποία θα βοηθήσουν τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί τα εθνικά σχέδια 18 χωρών-μελών, ενώ αναμένεται η έγκριση και για τα υπόλοιπα.

Σχετικά με τη φερεγγυότητα των εταιρειών που συζητήθηκε στο σημερινό Eurogroup, ο Ιταλός Επίτροπος εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος που αποφεύχθηκε ένα «κύμα χρεωκοπιών», χάρη στην ισχυρή οικονομική αντίδραση των κρατών-μελών και στα μέτρα που ελήφθησαν στην ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι τώρα χρειάζεται μια πιο «επιλεκτική στήριξη» για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις «βιώσιμες επιχειρήσεις». «Πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στην τεράστια πράσινη μετάβαση των οικονομιών μας τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη στήριξη

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε ότι η μακροοικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι αναμενόταν πριν από ένα χρόνο, αλλά «δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος». «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη και να διατηρήσουμε ευνοϊκούς χρηματοδοτικούς όρους» είπε. Η ανάκαμψη πρέπει να είναι επίμονη και βιώσιμη και όσο το δυνατόν χωρίς αποκλεισμούς, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία