Ως κορυφαίο στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην Ουάσιγκτον τη Βρετανία. Όμως, στο εμπορικό πεδίο τα πράγματα μοιάζουν πιο… ομιχλώδη, καθώς παρά και τις διαβεβαιώσεις που είχαν ειπωθεί από αμερικανικής πλευράς (ήδη από τον Ντόναλντ Τραμπ προς την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι) περί αναβάθμισης των διμερών εμπορικών σχέσεων και υπογραφή συμφώνου ελευθέρου εμπορίου, ελάχιστα βήματα προόδου έχουν επιτευχθεί στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Είναι εύλογο πως μετά και την οριστικοποίηση του Brexit το Λονδίνο «καίγεται» για μια αναβαθμισμένη εμπορική συνεργασία με τους Αμερικανούς που θα βοηθήσει τη βρετανική αγορά. H υπογραφή δε, μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν τεράστια πολιτική και επικοινωνιακή νίκη για τον Μπόρις Τζόνσον προσωπικά. Όμως, δύσκολα θα τα καταφέρει.

Πραγματικά, ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται να συζήτησε το θέμα κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του με τον Τζο Μπάιντεν, στο Λευκό Οίκο. Όμως, παρά τις δηλώσεις του κυρίου Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε πως εξακολουθεί να πιστεύει στην επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, το σύνολο των βρετανικών media έσπευσε να επισημάνει πως ο κύριος Μπάιντεν δεν φάνηκε διόλου ενθαρρυντικός, σίγουρα όχι μπροστά στις κάμερες, αλλά και –όπως διέρρευσε- ούτε πίσω από αυτές.

Αντιθέτως, ο κύριος Μπαίντεν έχει επικρίνει δημοσίως τα μετά-Brexit… τσαλίμια του Λονδίνου στη συμφωνία του με την Ε.Ε. για στρατηγικά θέματα όπως το καθεστώς της βορείου Ιρλανδίας. Μάλιστα, ο Αμερικανός ηγέτης επέλεξε στις χθεσινές δηλώσεις του να επαναλάβει δημοσίως τη στήριξη του προς το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βορείου Ιρλανδίας.

Δεν είναι τυχαίο πως από το περιβάλλον του βρετανού πρωθυπουργού άρχισαν να υποστηρίζουν πως η στρατηγική τους έχει να κάνει με την επίτευξη μικρότερων αλλά θετικών βημάτων, όπως η επικείμενη άρση του αμερικανικού απαγορευτικού στις εισαγωγές αρνιών από τη Βρετανία.

Επίσης προσπάθησαν να τονίσουν πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν συζητά συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου ούτε με καμία άλλη χώρα, ώστε να τονίσουν πως δεν είναι μόνο η Βρετανία ειδικά που… «τρώει» πόρτα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως του Sky News, το Λονδίνο έχοντας πλέον αντιληφθεί πως χρειάζεται ένα σχέδιο… Β, μελετά ακόμη και την πιθανότητα να ενταχθεί στο υπάρχον σύμφωνο ελευθέρου εμπορίου που έχουν «στήσει» στη βόρειο Αμερική, οι ΗΠΑ, με το Μεξικό και τον Καναδά (την λεγόμενη USMCA, ήτοι την πρώην NAFTA). Αν και μια τέτοια ιδέα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι φαίνεται να παραδέχτηκαν πως θα ήταν μια καλή, εναλλακτική… διαδρομή για το Λονδίνο να πετύχει το στόχο του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».