Η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα που απειλεί τη βιομηχανία τροφίμων και ορισμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Βρετανία θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, προειδοποιεί ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές.
Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται για την ψύξη ορισμένων αντιδραστήρων καθώς και για την αναισθητοποίηση των εκτρεφόμενων ζώων πριν από τη σφαγή. Χρησιμοποιείται επίσης σε ανθρακούχα ποτά και σε συσκευασίες τροφίμων ως αδρανές αέριο.
Το CO2 που χρησιμοποιείται σε αυτές τις εφαρμογές παράγεται ως παραπροϊόν της βιομηχανίας λιπασμάτων, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο.
Η απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οδήγησε στο προσωρινό κλείσιμο δύο εργοστασίων λιπασμάτων που κάλυπταν το 60% της ζήτησης σε διοξείδιο του άνθρακα στη Βρετανία. Η λειτουργία τους δεν ήταν πλέον κερδοφόρα, ανακοίνωσε η ιδιοκτήτρια εταιρεία CF Industries, με έδρα στις ΗΠΑ.
Για να αποτρέψει τις επαπειλούμενες ελλείψεις βασικών τροφίμων όπως τα πουλερικά και το χοιρινό, η βρετανική κυβέρνηση συμφώνησε την Τρίτη να χρηματοδοτήσει την επαναλειτουργία ενός από τα δύο εργοστάσια.
Παράλληλα η κυβέρνηση προειδοποίησε τις εταιρείες τροφίμων ότι η τιμή του CO2 θα πενταπλασιαστεί στις 1.000 λίρες (1.160 ευρώ) ανά τόνο.
«Η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί. Η βιομηχανία τροφίμων γνωρίζει ότι θα υπάρξει απότομη αύξηση στο κόστος του διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έσπευσε να διαψεύσει τις προειδοποιήσεις για ελλείψεις τροφίμων στη διάρκεια των γιορτών, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με τους Times, η κυβέρνηση ανησυχεί ότι ίσως αναγκαστεί να κλείσει έξι προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα για ψύξη.
Ωστόσο η Nippon Gases, ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς CO2 στην Ευρώπη, προειδοποιεί τώρα ότι «ελλείψεις θα αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιαπωνική Nippon Gases εκτιμά ότι τα αποθέματά της στην Ευρώπη έχουν μειωθεί στο μισό.
Η Nippon Gases, η οποία προμηθεύει χώρες της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Ευρώπης, διευκρίνισε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους πυρηνικούς σταθμούς, την παραγωγή κρέατος και τις ιατρικές εφαρμογές.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους