Με στόχο τον μετασχηματισμό των παραγωγικών του δραστηριοτήτων και την παραγωγή σε ευρεία κλίμακα πράσινων καυσίμων, χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια επικαιροποιεί το στρατηγικό του πλάνο και εξετάζει τα επενδυτικά έργα που θα υλοποιήσει.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ομίλου, τα πράσινα καύσιμα θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και θα αξιοποιούν νέες πρώτες ύλες χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, όπως βιομάζα, ανακυκλωμένα μαγειρικά έλαια, πλαστικά απορρίμματα, εξελιγμένα βιοκαύσιμα, μπλε και πράσινο υδρογόνο ή ακόμη και συνθετικά καύσιμα από δεσμευμένο CO2.

Επίσης, τα καύσιμα αυτά θα είναι συμβατά με τις υπάρχουσες τεχνολογίες κινητήρων, οδηγώντας σε σταδιακή μείωση του αποτυπώματος CO2 του στόλου.

Μέχρι σήμερα, επισημαίνεται, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για βιώσιμη ανάπτυξη, ο όμιλος έχει ανταποκριθεί  στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για μείωση των εκπομπών CO2 από τα διυλιστήρια, μέσω της υλοποίησης επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ, με στόχο να μετεξελιχθεί σε έναν πάροχο ενεργειακών λύσεων χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 50% μέχρι το 2030 και να επιτύχει ανθρακική ουδετερότητα έως το 2050, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης, τα πράσινα καύσιμα, θα διαδραματίσουν στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

Η ανάπτυξη των πράσινων καυσίμων για τις οδικές μεταφορές, θα δημιουργήσει το πλαίσιο για τη μείωση των εκπομπών από τα καύσιμα της αεροπορίας, της ναυτιλίας και των βαρέων μεταφορών, καθώς και της αντικατάστασης της πρώτης ύλης για την πετροχημική βιομηχανία, προσφέροντας λύσεις σε τομείς για τους οποίους δεν υπάρχουν προς το παρόν εναλλακτικές τεχνολογίες.

Η πορεία της διύλισης προς την παραγωγή πράσινων καυσίμων έχει ξεκινήσει με τις πρώτες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων και συνθετικών καυσίμων.

Σημειώνει, επίσης, ότι με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, η παραγωγή υγρών καυσίμων χαμηλού άνθρακα θα μπορούσε να μειώσει μέχρι και 100Mt τις εκπομπές CO2 από τις ευρωπαϊκές μεταφορές έως το 2035, μειώσεις που ισοδυναμούν με εξοικονόμηση CO2 από 50 εκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της ΕΕ.

Η συνεργασία ανάμεσα στους βιομηχανικούς τομείς θα δώσει στην ΕΕ την παγκόσμια τεχνολογική ηγεσία για τη μετάβαση προς χαμηλές εκπομπές άνθρακα, δημιουργώντας ευκαιρίες για την εξαγωγή τεχνολογιών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, καταλήγει η ανακοίνωση του ομίλου ΕΛΠΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα ESG
Η Ηθική Λειτουργία Επιχειρήσεων συνεπάγεται Ηθικά Προϊόντα;
Academia |

Η Ηθική Λειτουργία Επιχειρήσεων συνεπάγεται Ηθικά Προϊόντα;

Θα πρέπει το κάθε άτομο να έχει την ελευθερία επιλογής να πράξει αναλόγως. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις αλλά και οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποποιούνται τις ευθύνες για τυχόν δημιουργία αρνητικών επιπτώσεων σε ένα μεγάλο μέρος των χρηστών

Οι CEOs ζητούν τολμηρές κυβερνητικές δράσεις και συνεπείς κλιματικές πολιτικές
ESG |

Οι CEOs ζητούν τολμηρές κυβερνητικές δράσεις και συνεπείς κλιματικές πολιτικές

Τα ανώτατα στελέχη των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι ενώ ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να ηγηθεί της κατάστασης, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις επιχειρήσεις και τις αλυσίδες εφοδιασμού πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

EBRD – «Μπήκε» με 75 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ
ESG |

Με 75 εκατ. ευρώ «μπήκε» η EBRD στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ

Τα νέα κεφάλαια θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να επιταχύνει τις επενδύσεις της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, και να γίνει μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης