Για «καταδίκη εις θάνατον» κάνουν πλέον ανοικτά λόγο οι ηγέτες από χώρες με χαμηλό υψόμετρο ή νησιωτικά έθνη, και μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ζητούν από τις αναπτυγμένες χώρες να δράσουν πιο δυναμικά εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποτυχία των ανεπτυγμένων οικονομιών να περιορίσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας αφήνοντας στο έλεος του νερού, πολλά νησιωτικά και παραθαλάσσια έθνη.

«Απλώς δεν έχουμε άλλο έδαφος να παραχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ Ντέιβιντ Κάμπουα σε προ-ηχογραφημένη ομιλία του την Τετάρτη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο ».

Όπως γράφει το Reuters, η Συμφωνία του Παρισιού για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει ως στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Και για να γίνει αυτό, λένε οι επιστήμονες, ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές στο μισό έως το 2030 και να τις μηδενίσει το 2050.
«Η διαφορά μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών είναι θανατική ποινή για τις Μαλδίβες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μοχάμεντ Σολίχ.

Και ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφαάν Αλί επέκρινε τους μεγάλους ρυπαντές για την μη τήρηση των υποσχέσεων για τον περιορισμό των εκπομπών, κατηγορώντας τους για «εξαπάτηση» και «αποτυχία» και προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους από την πανδημία COVID-19.

«Έχουμε παρόμοια ελπίδα ότι οι χειρότεροι εκπομπείς αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο που επηρεάζουν την ευημερία όλης της ανθρωπότητας θα καταλάβουν επίσης ότι, στο τέλος, δεν θα τους ωφελήσει πολύ να αναδειχθούν βασιλιάδες σε έναν κόσμο σκόνης», είπε ο Αλί. Τόνισε επίσης ότι ταμικρά νησιωτικά κράτη και χώρες με χαμηλές ακτογραμμές, όπως η Γουιάνα, θα φέρουν το πλήρες βάρος της επικείμενης καταστροφής, παρά το γεγονός ότι ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, δήλωσε ότι υπήρχε μια «αίσθηση υπαρξιακής κρίσης» στην ετήσια συγκέντρωση στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον θέλουν να δείξουν ότι ηγούνται της μάχης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εάν οι ηγέτες των μικρών νησιών δεν μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να τους ακούσουν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση, δεν θα το κάνουν ποτέ», δήλωσε ο Γκόουαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τα κονδύλια έως το 2024 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επίτευξη ενός παγκόσμιου στόχου που είχε τεθεί πριν από μια δεκαετία, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για τη στήριξη της κλιματικής δράσης σε ευάλωτες χώρες έως το 2020.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο εξωτερικό, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ευρέως.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ηλεκτρικά οχήματα – Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια – Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών
Green |

Ηλεκτρικά οχήματα: Επενδύσεις πολλών δισ. δολ. για νέα εργοστάσια - Τα πλάνα μεγάλων εταιρειών

Από την Toyota κα την Ford έως τη Stellantis και την General Motors, εξαγγέλλονται νέα εργοστάσια και επενδυτικά πλάνα πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και αλλού για παραγωγή μπαταριών και ηλεκτρικών κινητήρων

Έρευνα – Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Green |

Κλειδί για την παγκόσμια ανάκαμψη οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Οι πράσινες επενδύσεις μπορεί να είναι σημαντικό κομμάτι των πακέτων ανάκαμψης, να οδηγήσουν σε δημιουργία θέσεων εργασίας και θετικά οικονομικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, αναφέρουν ερευνητές

Κλιματική αλλαγή – Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα
Green |

Η Ασία δυσκολεύεται να ξεπεράσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα

Στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού αντιστοιχούν τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα, την ίδια ώρα η περιοχή εκτίθεται ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με φονικά επίπεδα μόλυνσης στην Ινδία ή κύματα ακραίου καύσωνα και πυρκαγιές στα δάση της Αυστραλίας

Πάρος – Αποκαρδιωτικές εικόνες μετά τον καθαρισμό βυθού – Γέμισε η ακτή σκουπίδια
Green |

Γέμισε η ακτή σκουπίδια από τον καθαρισμό βυθού στην Πάρο [Εικόνες]

Τα ευρήματα της εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό του βυθού στην περιοχή Βίντζι της Παροικιάς στην Πάρο είναι ανησυχητικά: από λάστιχα μέχρι αναψυκτικά και από πατάκια, καφάσια και χαλιά μέχρι ποτήρια και γυάλινα μπουκάλια από μπύρες