Για «καταδίκη εις θάνατον» κάνουν πλέον ανοικτά λόγο οι ηγέτες από χώρες με χαμηλό υψόμετρο ή νησιωτικά έθνη, και μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ζητούν από τις αναπτυγμένες χώρες να δράσουν πιο δυναμικά εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η αποτυχία των ανεπτυγμένων οικονομιών να περιορίσουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας αφήνοντας στο έλεος του νερού, πολλά νησιωτικά και παραθαλάσσια έθνη.

«Απλώς δεν έχουμε άλλο έδαφος να παραχωρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Νήσων Μάρσαλ Ντέιβιντ Κάμπουα σε προ-ηχογραφημένη ομιλία του την Τετάρτη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο ».

Όπως γράφει το Reuters, η Συμφωνία του Παρισιού για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής έχει ως στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Και για να γίνει αυτό, λένε οι επιστήμονες, ο κόσμος πρέπει να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές στο μισό έως το 2030 και να τις μηδενίσει το 2050.
«Η διαφορά μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών είναι θανατική ποινή για τις Μαλδίβες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ιμπραήμ Μοχάμεντ Σολίχ.

Και ο πρόεδρος της Γουιάνας Ιρφαάν Αλί επέκρινε τους μεγάλους ρυπαντές για την μη τήρηση των υποσχέσεων για τον περιορισμό των εκπομπών, κατηγορώντας τους για «εξαπάτηση» και «αποτυχία» και προειδοποιώντας ότι η κλιματική αλλαγή θα σκοτώσει πολύ περισσότερους ανθρώπους από την πανδημία COVID-19.

«Έχουμε παρόμοια ελπίδα ότι οι χειρότεροι εκπομπείς αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο που επηρεάζουν την ευημερία όλης της ανθρωπότητας θα καταλάβουν επίσης ότι, στο τέλος, δεν θα τους ωφελήσει πολύ να αναδειχθούν βασιλιάδες σε έναν κόσμο σκόνης», είπε ο Αλί. Τόνισε επίσης ότι ταμικρά νησιωτικά κράτη και χώρες με χαμηλές ακτογραμμές, όπως η Γουιάνα, θα φέρουν το πλήρες βάρος της επικείμενης καταστροφής, παρά το γεγονός ότι ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του ΟΗΕ στη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων, δήλωσε ότι υπήρχε μια «αίσθηση υπαρξιακής κρίσης» στην ετήσια συγκέντρωση στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον θέλουν να δείξουν ότι ηγούνται της μάχης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Εάν οι ηγέτες των μικρών νησιών δεν μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να τους ακούσουν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση, δεν θα το κάνουν ποτέ», δήλωσε ο Γκόουαν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να διπλασιάσει τα κονδύλια έως το 2024 σε 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην επίτευξη ενός παγκόσμιου στόχου που είχε τεθεί πριν από μια δεκαετία, ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, για τη στήριξη της κλιματικής δράσης σε ευάλωτες χώρες έως το 2020.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα στο εξωτερικό, μια κίνηση που χαιρετίστηκε ευρέως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green