Δεν έχουν λάβει ακόμη πληρωμή επενδυτές offshore ομολόγου της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande, η οποία έπρεπε να έχει καταβληθεί την Πέμπτη – πληρωμή τόκων που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση- αυξάνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά την κρίση ρευστότητας στην πιο χρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο.

Η διορία για την πληρωμή για κουπόνι offshore ομολόγου ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων έληξε τα μεσάνυχτα ώρα Νέα Υόρκης ή απόγευμα Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι δεν είχε γίνει καμία πληρωμή το πρωί της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο όμιλος ακινήτων, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με την αποπληρωμή, έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η μη πληρωμή οδηγήσει επίσημα σε στάση πληρωμών.

Η Λαγκάρντ για την Evergrande

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande θα ήταν «περιορισμένη».

Η εξέλιξη αυτή με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα παγκόσμια χρηματιστήρια βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τα τεράστια προβλήματα χρέους της Evergrande.

Οι τιμές των μετοχών της σημειώνουν πτώση τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας εκτεταμένης καταστολής από το Πεκίνο σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων με μεγάλη μόχλευση.

Η εταιρεία είναι βαθιά συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία της Κίνας και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα στον ταμειακά ανεπτυγμένο γίγαντα των ακινήτων μέσω άμεσων δανείων και έμμεσων συμμετοχών.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μια βαθύτερη κρίση ρευστότητας στην Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πιστεύουν ότι το ζήτημα πιθανότατα θα περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση και δεν αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στο CNBC στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας την Πέμπτη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Evergrande.

«Το παρακολουθούμε», είπε, χαρακτηριστικά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς «όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος
Tax |

Αυξήσεις μισθών, μια ανάγκη που κερδίζει έδαφος

Στη Γερμανία, τα κόμματα που ετοιμάζονται να συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκαν να αυξήσουν το κατώτατο ωρομίσθιο κατά 25%. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, επίσης, οι αυξήσεις είναι σημαντικές. Η γενικότερη τάση, όμως, παραμένει συγκρατημένη

Intel – Ευρωπαϊκή μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της στην Ε.Ε.
Διεθνή |

Πολυθρόνα για... τέσσερις η μάχη για τα δύο νέα εργοστάσια της Intel στην Ε.Ε.

Πάντως, προβάδισμα για το νέο μέγκα-εργοστάσιο έχει η Γερμανία και για τη νέα μονάδα ημιαγωγών η Ιταλία, με την Intel να προσανατολίζεται σε επενδύσεις έως 80 δισ. ευρώ, μέσα στην επόμενη δεκαετία, στην Ευρώπη

Κίνα – Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων
Διεθνή |

Κίνα: Πράσινο φως για την πιλοτική εφαρμογή φόρου ακινήτων

Το πράσινο φως για την πιλοτική επιβολή, για πρώτη φορά, φόρου ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας έδωσε σήμερα το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις τιμές που έχουν ανέβει στα ύψη