Δεν έχουν λάβει ακόμη πληρωμή επενδυτές offshore ομολόγου της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande, η οποία έπρεπε να έχει καταβληθεί την Πέμπτη – πληρωμή τόκων που βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση- αυξάνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά την κρίση ρευστότητας στην πιο χρεωμένη κατασκευάστρια ακινήτων στον κόσμο.

Η διορία για την πληρωμή για κουπόνι offshore ομολόγου ύψους 83,5 εκατ. δολαρίων έληξε τα μεσάνυχτα ώρα Νέα Υόρκης ή απόγευμα Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι δεν είχε γίνει καμία πληρωμή το πρωί της Παρασκευής στο Χονγκ Κονγκ.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο όμιλος ακινήτων, ο οποίος δεν έχει προχωρήσει σε δήλωση σχετικά με την αποπληρωμή, έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν η μη πληρωμή οδηγήσει επίσημα σε στάση πληρωμών.

Η Λαγκάρντ για την Evergrande

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ εκτιμά ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande θα ήταν «περιορισμένη».

Η εξέλιξη αυτή με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων έρχεται σε μια χρονική περίοδο που τα παγκόσμια χρηματιστήρια βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή για τα τεράστια προβλήματα χρέους της Evergrande.

Οι τιμές των μετοχών της σημειώνουν πτώση τους τελευταίους μήνες εν μέσω μιας εκτεταμένης καταστολής από το Πεκίνο σε εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων με μεγάλη μόχλευση.

Η εταιρεία είναι βαθιά συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία της Κίνας και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εκτεθειμένα στον ταμειακά ανεπτυγμένο γίγαντα των ακινήτων μέσω άμεσων δανείων και έμμεσων συμμετοχών.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι μια βαθύτερη κρίση ρευστότητας στην Evergrande θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά πιστεύουν ότι το ζήτημα πιθανότατα θα περιοριστεί από την κινεζική κυβέρνηση και δεν αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς σε διεθνές επίπεδο.

Μιλώντας στο CNBC στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας την Πέμπτη, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις με την Evergrande.

«Το παρακολουθούμε», είπε, χαρακτηριστικά εκφράζοντας την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς «όλες οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αλληλένδετες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή