Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στο CNBC ότι πίστευε πώς η θητεία της στην κεντρική τράπεζα θα ήταν «πιο ήσυχη». Η Λαγκάρντ ανέλαβε το τιμόνι της τράπεζας με έδρα την Φρανκφούρτη το Νοέμβριο του 2019 και βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, με την πανδημία να είναι οι μεγαλύτερη απ΄όλες.

«Ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενα αρχικά. Δεν περίμενα μια βόλτα στο πάρκο, αλλά περίμενα κάτι πιο ήσυχο από αυτό που αντιμετωπίσαμε », δήλωσε η Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στο CNBC και στην Ανέτ Βάισμπαχ.

«Το πρώτο πράγμα που χτύπησε πραγματικά την οθόνη του ραντάρ μας ήταν η κρίση Covid, όπου, ξέρετε, η μία χώρα μετά την άλλη έκλεισε, σταμάτησε τη δραστηριότητά της και όπου έπρεπε να ανταποκριθούμε εξαιρετικά γρήγορα», είπε.

Η ΕΚΤ ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που αντέδρασε στην εξέλιξη της κρίσης τον Μάρτιο του 2020, παρέχοντας διαφορετικούς κύκλους μέτρων για τη στήριξη της ευρωζώνης.

Δύο μήνες μετά το πρώτο lockdown  στην Ευρώπη, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι μέρη των κινήτρων στήριξης της ΕΚΤ ήταν παράνομα σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Αυτό προκάλεσε πρωτοφανή νομικά, αλλά και νομισματικά ζητήματα.

«Τότε είχα ορισμένα ζητήματα με κάποιο εθνικό δικαστήριο που ήθελε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα αυτού που είχε γίνει», δήλωσε η Λαγκάρντ στο CNBC.

«Είχα αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσω μια ανασκόπηση στρατηγικής – η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί τα τελευταία 17 χρόνια στην κεντρική τράπεζα. Το ξεκινήσαμε, το διακόψαμε και το ξαναρχίσαμε, και τώρα το ολοκληρώσαμε. Έτσι, όλα μαζί ήταν δυο πολύ, πολύ πολυάσχολα χρόνια με τεράστια δέσμευση για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας », είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή