Η τηλεργασία όπως προέκυψε εν μέσω της πανδημίας πιθανότατα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και αφού θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως ο Covid-19, αφού οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι έχουν μάθει πλέον να ζουν με τέτοιες ευέλικτες μορφές απασχόλησης, σύμφωνα με την ίδια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στην εκπομπή του Ντέιβιντ Ρούμπινστάιν στην τηλεόραση του Bloomberg η Λαγκάρντ έκανε λόγο για αλλαγή πλέον εργασιακών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, προς ένα πιο υβριδικό μοντέλο. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό μέσα στην εργάσιμη εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα επισκέπτονται μεν το γραφείο ώστε να μπορούν να γίνουν συναντήσεις και να βλέπουν ο ένας τον άλλο, «αλλά το υπόλοιπο της εβδομάδα πιθανότατα θα αφορά εργασία από το σπίτι», ανέφερε.
Αν και το πώς ακριβώς θα διευθετηθεί αυτό θα πρέπει να καθοριστεί στην πορεία, «οι άνθρωποι έχουν μάθει από την πανδημία και αυτά όσα έμαθαν θα χρησιμοποιηθούν για τον μελλοντικό τρόπο εργασίας», όπως είπε στο Bloomberg.
Βέβαια η ίδια επεσήμανε και το αυτονόητο, ότι υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που δεν έχουν την πολυτέλεια της επιλογής όπως είναι για παράδειγμα εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σε καταστήματα, σε κλάδους όπως είναι οι κατασκευές όπου χρειάζεται χειρωνακτική εργασία ή πολλά εργοστάσια.
Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, στην εργασία που αφορά παροχή υπηρεσιών ή εξειδικευμένων υπηρεσιών έχει κρατήσει διπλάσια ή υπερδιπλάσια ποσοστά τηλεεργασίας από κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι για παράδειγμα οι κατασκευές και η βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή στην παροχή υπηρεσιών μπορεί να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία ενός εργαζομένου σε συγκεκριμένο χώρο για να κάνει χειρωνακτική ή άλλη δουλειά.
Αλλάζουν τα σχέδια
Το κλίμα είναι ήδη τέτοιο που μεγάλες επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη έως τις ΗΠΑ και ακόμη πιο μακριά, έχουν αλλάξει σχέδια που έκαναν πριν το καλοκαίρι για επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία.
Για παράδειγμα η Amazon αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή στο γραφείο μεγάλης ομάδας εργαζομένων ώστε αυτή να μη γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο όπως προβλεπόταν αρχικά, αλλά από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά. Η Apple πριν λίγες εβδομάδες αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή εργαζομένων στα γραφεία το Σεπτέμβριο κατά τουλάχιστον ένα μήνα και εξετάζει διαρκώς την κατάσταση για να δει τι θα κάνει στη συνέχεια. Η Facebook από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις για να δει εάν θα μπορέσει να ανοίξει μερικώς τα γραφεία της σύντομα. Η Dell Technologies ανέβαλε τις επιστροφές στα γραφεία για αυτό το φθινόπωρο, χωρίς να δώσει νέα ημερομηνία για πότε εκτιμά τώρα ότι μπορεί να γίνει αυτό. Επίσης η εταιρεία μεταφορών Lyft δεν θα ξανανοίξει τα γραφεία πριν το Φεβρουάριο του 2022 και η τράπεζα Wells Fargo θα αποφασίσει τι θα κάνει από τον Οκτώβριο και μετά. Οι εταιρείες αυτές είναι κολοσσοί στον κλάδο δραστηριότητάς τους και δείχνουν την τάση που έχει αρχίσει να καταγράφεται ξανά σε όλο τον κόσμο, τραβώντας και την προσοχή επιχειρήσεων που εδρεύουν ή λειτουργούν και στην Ευρώπη όπου επίσης δεν έχει περάσει ακόμη ο κίνδυνος της πανδημίας ή έχουν αλλάξει οι εργασιακές συνήθειες των εργαζομένων.
Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η εργασία από απόσταση αποτελεί αυτό το διάστημα τη βασική επιλογή και ότι αυτό θα διαρκέσει μάλλον μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2022 όταν και η κεντρική τράπεζα θα δει τι θα κάνει από εκεί και πέρα.
Latest News
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο
Τέλος οι προσλήψεις στην Klarna, τον λόγο έχει η... τεχνητή νοημοσύνη
O CEO της Klarna θεωρεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές που κάνουν οι άνθρωποι στην εταιρεία
Baykar: Συμφωνίες εξαγωγής UAV με 34 χώρες για την τουρκική βιομηχανία
Το 2023, το 90% των εσόδων της Baykar προήλθε από τις ξένες αγορές - Οι εξαγωγές της εταιρείας έφρασαν τα 1,8 δισ. δολάρια
«Μαχαιριά« της Moody’s στον φιλόδοξο Μπαϊρού - Τι εκτιμά η DW
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, αλλά και ο Moody's μάλλον δεν πιστεύει ότι θα την επιτύχει άμεσα
Βρετανία: H Ριβς μιλά για επανεκκίνηση των σχέσεων με την ΕΕ
Επαγγελματιες απο διάφορους τομείς στη Βρετανία ελπίζουν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες το εμπόριο με την ΕΕ
Τραμπ: Εξετάζει την ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού Ταχυδρομείου
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post
Βιομηχανική παραγωγή: Σταθερή στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Αύξηση 0,3% στην ΕΕ
Σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2024 η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή στη ζώνη του ευρώ
Ιταλία: Πρέπει να αποτελέσει βασικό μέρος των σχεδίων της Stellantis
Η Ρώμη ελπίζει να διορθώσει τις τεταμένες σχέσεις της με την Stellantis