Δύο μέρες πριν την κρίσιμη γερμανική κάλπη, την πλέον αμφίρροπη εδώ και χρόνια, νέα δημοσκόπηση ήρθε να επιβεβαιώσει τη μικρή διαφορά ανάμεσα στους κυριότερους παίχτες και την πολυπλοκότητα της επόμενης ημέρας όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα νέα, σημερινή, δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε πως το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών έχει μειωθεί περαιτέρω κατά μία μονάδα, στο 26%, την οποία κέρδισε η Χριστιανική Ένωση των CDU/CSU που ανέβηκε στο 22%. Οι Πράσινοι εμφανίστηκαν να χάνουν άλλες δύο μονάδες, στο 16%, σε αντίθεση με τους Φιλελευθέρους που σκαρφάλωσαν στο 12%. Η Αριστερά και το ακροδεξιό AfD έμειναν σταθεροί στο 7% και 11% αντιστοίχως.

Αντιστοίχως, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, δείχνει το SPD στο 26% και τη συμμαχία CDU/CSU μόλις μία μονάδα χαμηλότερα, στο 25%. Στην ίδια δημοσκόπηση οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 16%, το FDP βρίσκεται στο 10,5%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στο 10% και η Αριστερά υποχωρεί στο 5%.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, πάντως, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τη δυνατότητα να λάβουν πρώτοι την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, αν και το… παζάρι που θα ακολουθήσει για την αναζήτηση εταίρων δεν προμηνύεται διόλου εύκολο.

Ήδη… σύμμαχοι SPD και Πράσινοι 

Σε δηλώσεις του, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ υποστήριξε πως, εφόσον SPD και Πράσινοι συγκεντρώσουν αρκετή κοινοβουλευτική δύναμη για να μην χρειαστούν και τρίτο εταίρο, θα τα… βρουν πολύ γρήγορα μεταξύ τους, επιτρέποντας όχι μόνο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης εύκολα, αλλά και τη χάραξη μιας πολιτικής με νέα κατεύθυνση για τη χώρα.

«Το SPD είναι πιο κοντά μας, αν και δεν μιλάμε για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος και (με τις πολιτικές τους) έχουν συχνά βάλει φρένο σε ζητήματα κλιματικής προστασίας» σχολίασε ο κύριος Χάμπεκ, μιλώντας στην τηλεόραση του ZDF.

Ωστόσο, αριθμητικά μοιάζει δύσκολο τα δύο κόμματα να μπορέσουν από μόνα τους να συγκεντρώσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην περίπτωση αυτοί προφανείς, επιπλέον, εταίροι είναι οι Φιλελεύθεροι του FDP και η Αριστερά του Die Linke. Όμως, κάτι τέτοιο συνεπάγεται πως η κάθε πλευρά θα πρέπει να βάλει… άφθονο νερό στο κρασί της.

FDP: «Όχι» σε αριστερή δημοσιονομική στροφή

Σε δηλώσεις του στο ZDF, ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δεν «έκλεισε» το παράθυρο σε συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλώνοντας πως το κόμμα του είναι έτοιμο να συζητήσει με όλους, είτε Σοσιαλδημοκράτες είτε Συντηρητικούς, την ένταξη του σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό. Όμως, υποστήριξε πως θα είναι πιο εύκολη η επίτευξη συμφωνίας για ένταξη του FDP σε μια κυβέρνηση συνασπισμού με Χριστιανική Δεξιά και Πράσινους, αντί για Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Κι αυτό διότι, πολύ απλά, στην πρώτη περίπτωση οι Πράσινοι θα ήταν μειοψηφία απέναντι σε δύο κόμματα (Χριστιανική Ένωση και Φιλελευθέρους) με φιλικά προσκείμενο προς τον επιχειρηματικό κόσμο και την αγορά προφίλ.

Όπως ξεκαθάρισε, ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα δέχονταν ποτέ στροφή της Γερμανίας προς τα αριστερά σε ζητήματα οικονομίας, φορολόγησης και δημοσιονομικών πολιτικών. Κάτι που προφανώς θεωρείται πιο πιθανό, αν οι δύο βασικοί εταίροι είναι το SPD και οι Πράσινοι.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό πως ο ίδιος ο Λίντνερ… «γλυκοκοιτάζει» το πόστο του υπουργού Οικονομικών.

Αφαιρώντας το FDP από το ταμπλό, η μόνη εναλλακτική λύση για ένα διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων είναι η ριζοσπαστική Αριστερά. Όμως, και το σχέδιο αυτό μοιάζει ευκολότερο στα… χαρτιά, παρά στην πράξη.

Αριστερά: Δεν υπάρχει αρκετός κοινός τόπος με το SPD 

Μια τέτοια συνεργασία δεν μετρά πολλούς φίλους στο ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με πολλά στελέχη να έχουν προ πολλού υιοθετήσει αρνητική στάση λόγω των απόψεων και προτάσεων του Die Linke. Σε αυτούς θεωρείται και ο Όλαφ Σολτς που είναι εύλογο πως θα αισθανόταν πιο άνετος έχοντας στο τραπέζι του το FDP, αντί των Αριστερών. Όμως, ούτε από την πλευρά του Die Linke υπάρχει θετική προδιάθεση.

Σε νέες δηλώσεις της, η υποψήφια της Αριστεράς για την Καγκελαρία, Ζανίν Βίσλερ υποστήριξε πως δεν υπάρχει αρκετός κοινός τόπος με τους Σοσιαλδημοκράτες, πάνω στον οποίο θα μπορούσε να «χτιστεί» μια κυβερνητική συμμαχία. Μάλιστα, ως παραδείγματα έθεσε την απαίτηση του κόμματος για αύξηση του κατώτατου μισθού, για επίλυση του κοινωνικού προβλήματος της στέγασης και των υψηλών ενοικίων, για άμεση δρομολόγηση δραστικών μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της επικριτικής διάθεσης του απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη συμμετοχή της Γερμανίας σε στρατιωτικές αποστολές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα