Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία να αγγίζουν συνολικά τα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021 να φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ, νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να μην πνιγούν στα χρέη αναζητούν σωσίβιο στις ρυθμίσεις και τις δόσεις.

Στα «τεφτέρια» της Εφορίας βρίσκονται σήμερα σχεδόν 3,5 εκατ. φορολογούμενοι, με εννιά στους δέκα να χρωστούν ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ.

Οι οφειλέτες αυτοί έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο ρυθμίζοντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις.

Για τις παλαιές οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και το 2019 ισχύουν ήδη ρυθμίσεις που προβλέπουν αποπληρωμή έως και 120 δόσεις, οι οποίες επανενεργοποιήθηκαν για πληττόμενους οφειλέτες οι οποίοι είχαν ήδη ενταχθεί σ’ αυτές αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Τα χρέη της πανδημίας μπορούν να εξοφληθούν σε έως τρία χρόνια άτοκα ή σε έως έξι χρόνια με επιτόκιο 2,5%, ενώ οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση και να εξοφληθούν σε 24 ή 48 έντοκες δόσεις.

Οι ρυθμίσεις

Η βεντάλια των ρυθμίσεων που έχουν ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ:

Ρύθμιση κορονοχρεών σε έως 72 δόσεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους πάνω από 820.000 οφειλέτες που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση, προκειμένου να ενταχθούν στην ειδική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας.

Οφειλές που βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Η ρύθμιση αφορά όσους έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία: μισθωτοί που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας από 1-3-2020 έως 31-7-2021, όσοι εντάχθηκαν στον μηχανισμό Συν-Εργασία, όσοι έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και αποζημιώθηκαν ύστερα από έλεγχο των δηλώσεων Covid αλλά και όσοι γράφτηκαν στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης έχει οριστεί στα 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και στα 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο. Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Εξόφληση τρεχουσών οφειλών σε 24 ή 48 έντοκες δόσεις

Ολες οι αρρύθμιστες οφειλές μπορούν να καταβληθούν σε 24 ή σε 48 δόσεις ανάλογα με το είδος της οφειλής. Οι 24 δόσεις αφορούν τακτικές οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ και οι 48 δόσεις αφορούν έκτακτες οφειλές όπως ο φόρος κληρονομιάς.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ, ενώ όσο αυξάνονται οι δόσεις, τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Για ρύθμιση οφειλής σε έως 12 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 5,32% ετησίως, ενώ για τις 13 έως 24 δόσεις το επιτόκιο φτάνει το 6,82% ετησίως.

Εξόφληση παλαιών οφειλών με επανένταξη στην πάγια ρύθμιση

Οι φορολογούμενοι που είχαν εντάξει οφειλές τους σε προηγούμενες πάγιες ρυθμίσεις οι οποίες δεν είχαν χαθεί την 1η Νοεμβρίου 2019, αλλά μετά την ημερομηνία αυτή έχασαν τις ρυθμίσεις και δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν εκ νέου τις οφειλές, θα αποκτήσουν από την 1η Οκτωβρίου του 2021 τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24-48 έντοκων δόσεων.

Αναβίωση 100 και 120 δόσεων

Πληττόμενοι οφειλέτες που έχασαν τις παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις καταβάλλοντας ταυτόχρονα τις δόσεις του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.