Το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, η πορεία της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση, αλλά και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η συζήτηση για το tapering στη Fed και η εξέλιξη της υπόθεσης Evergrande είναι οι βασικοί καταλύτες που θα διαμορφώσουν το κλίμα τις επόμενες ημέρες στις διεθνείς αγορές.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία προσέρχεται την Κυριακή στις κάλπες σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου η διαφορά των δύο πρώτων είναι μικρή και το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 40%.
Επομένως, η όποια πρόβλεψη καθίσταται επισφαλής. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ποιος θα αναδειχθεί νικητής, αλλά και στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος.

Ενα άλλο θέμα που βαραίνει στην επενδυτική ψυχολογία είναι οι ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, και η αναζήτηση κοινών τρόπων σε επίπεδο ΕΕ για ανάσχεση του κύματος. Αλλά και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βρετανία, με τις ελλείψεις σε οδηγούς και άλλες ειδικότητες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση για το tapering.

Το σήμα της Federal Reserve ότι θα τερματίσει σύντομα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενισχύει τη ρητορική γύρω από το θέμα.

Οι παρατηρητές της αγοράς παρακολουθούν στενά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, οι οποίες έχουν αυξηθεί από τη συνεδρίαση της Fed καθώς οι προσδοκίες για ισχυρότερη ανάπτυξη και πληθωριστικές ανησυχίες έδιωξαν ορισμένους επενδυτές από ασφαλή κρατικά ομόλογα.

Το επιτόκιο αναφοράς των 10 ετών στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε πρόσφατα στο 1,45%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου. Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθιστούν μερικές μετοχές λιγότερο ελκυστικές.

Αναλυτές της UBS Global Wealth Management είπαν ότι οι αποδόσεις των 10 ετών θα αυξηθούν στο 1,8% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά δεν πιστεύουν ότι μια τέτοια κίνηση θα διαταράξει τις μετοχές.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης μια σειρά από αμερικανικούς οικονομικούς δείκτες την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των παραγγελιών ανθεκτικών αγαθών και του δείκτη κατασκευής ISM, καθώς και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους στην Ουάσιγκτον.

Τέλος, το ενδιαφέρον παραμένει στις εξελίξεις αναφορικά με τη Evergrande αφού η υπερχρεωμένη κινεζική εταιρεία έχασε την προθεσμία πληρωμής ομολόγων σε δολάρια την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας τους παγκόσμιους επενδυτές να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να αναλάβουν μεγάλες ζημίες όταν λήξει μια περίοδος χάριτος 30 ημερών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές