Με την αβεβαιότητα να συνεχίζεται αναφορικά με τις εξελίξεις στον κινεζικό όμιλο Evergrande, αλλά και το θολό τοπίο εν όψει των γερμανικών εκλογών την Κυριακή να παραμένει, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν μπόρεσαν Την Παρασκευή να συνεχίσουν τη θετική τους πορεία, κλείνοντας τελικά σε αρνητικό έδαφος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,9% χαμηλότερα. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,38% στις 7.051 μονάδες, ο DAX έχασε 0,72% στις 15.531 μονάδες και ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,95% στις 6.638 μονάδες.

Εκλογικό θρίλερ

Η εστίαση της γηραιάς ηπείρου σαφώς θα είναι στις γερμανικές εκλογές την Κυριακή, οι οποίες εξελίσσονται στο απόλυτο θρίλερ. Η διαφορά μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) είναι οριακή, κάτι που σημαίνει πως όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της εποχής Merkel είναι πιθανά.

Και αυτές οι εκλογές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που συνεχίζει να επιβαρύνεται το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, όχι μόνο λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας, αλλά και λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκαλούν οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifο το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις επιδεινώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα πέφτοντας στο 98,8 το Σεπτέμβριο από 99,6 τον περασμένο μήνα.

Κρίση ρευστότητας;

Την ίδια ώρα, ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις εξελίξεις με την κινεζική Evergrande, καθώς οι επενδυτές offshore ομολόγου της δεν έχουν λάβει ακόμη την πληρωμή των τόκων, η οποία έπρεπε να έχει καταβληθεί την Πέμπτη, αυξάνοντας την αβεβαιότητα όσον αφορά την κρίση ρευστότητας. Βέβαια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, εκτιμώντας ότι η άμεση έκθεση της Ευρώπης στην κινεζική εταιρεία ακινήτων Evergrande θα ήταν «περιορισμένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές