Tα wearables (συσκευές που μπορούν να φορεθούν) μπορούν να καταλάβουν αν έχετε πέσει, αλλά, τώρα είναι δυνατό να καταλάβουν εάν το περπάτημά σας είναι ασταθές, πολύ πριν πέσετε.

Το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iPhone της Apple, το iOS 15, λαμβάνει τις μετρήσεις βάδισης που υπάρχουν στην εφαρμογή Health – ασυμμετρία βάδισης, χρόνος στήριξης, μήκος βήματος και ταχύτητα βάδισης – και τα αξιολογεί, ώστε να βαθμολογήσει τη συνολική σταθερότητα του βαδίσματός σας. Μετά από λίγες ημέρες συλλογής δεδομένων ενώ περπατάτε, κατά προτίμηση κρατώντας ή τοποθετώντας το iPhone σας κάπου κοντά στο ύψος των γοφών σας, θα λάβετε μια ειδοποίηση σχετικά με το εάν η σταθερότητα του βαδίσματός σας είναι εντάξει (OK), χαμηλή (low) ή πολύ χαμηλή (very low).

Αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει αν κινδυνεύετε άμεσα να πέσετε – η εφαρμογή δεν μπορεί να γνωρίζει τους κινδύνους που κρύβονται στο σπίτι σας – αλλά μπορεί να σας ενημερώσει για τους κινδύνους πτώσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αν λάβετε χαμηλή βαθμολογία, αυτό να σημαίνει ότι θα σας βοηθούσε να κάνατε ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας. Η Apple έχει πέντε βίντεο μικρής διαρκείας στην εφαρμογή Health με απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι σας.

Γιατί, όμως, πρέπει να δίνετε προσοχή στη σταθερότητα του βαδίσματός σας; Όπως ακριβώς συμβαίνει και με την απώλεια ακοής, η κινητικότητά σας χειροτερεύει, επίσης, σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Τα προβλήματα δεν είναι εμφανή μέχρι να, ξαφνικά, να εμφανιστούν. Είτε είστε ένας γυμνασμένος 70χρονος, ένας νέος αθλητής ή ένας μεσήλικας πεζοπόρος, όπως εγώ, το να δίνετε προσοχή στις μικρές αλλαγές στην κίνησή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε διάφορα προβλήματα που πιθανόν να εκδηλωθούν αργότερα.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω πέφτει κάθε χρόνο, συχνά, επειδή πάσχουν από κατάγματα ισχίου και από εγκεφαλικές κακώσεις. Το ποσοστό θανάτων από πτώσεις ηλικιωμένων αυξήθηκε κατά 30%, μεταξύ του 2007 και του 2016, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Εάν το ποσοστό αυτό συνεχιστεί, το εν λόγω κέντρο αναμένει επτά θανάτους από πτώσεις την ώρα. Εάν κάποιος πέσει μία φορά, διπλασιάζονται οι πιθανότητες να ξαναπέσει.

Άρα, μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε και τόσο σταθεροί στα πόδια σας, ξεκινήστε να κάνετε τις απλές ασκήσεις που θα βρείτε στην εφαρμογή Health του iPhone σας, μπορείτε, έτσι δεν είναι; Όχι, όμως, απευθείας. Η Apple δίνει την εξής συμβουλή στη συγκεκριμένη εφαρμογή: εάν λάβετε ειδοποίηση ότι η σταθερότητα στο βάδισμά σας είναι χαμηλή (low) ή πολύ χαμηλή (very low), θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Τι άλλο πρέπει να κάνετε

Μπορεί, επίσης, να πρέπει να αξιολογήσετε τους κινδύνους που υπάρχουν στο σπίτι σας, να ελέγξετε την όρασή σας και να κατεβάσετε κάποια εφαρμογή που θα καταλαβαίνει το πότε πέσατε ή, ενδεχομένως, να πάρετε κάποια συσκευή που θα τη φοράτε πάνω σας και θα μπορεί να ειδοποιήσει κάποιον εάν πέσετε. Η Apple διαθέτει τη δυνατότητα ανίχνευσης πτώσεων στη σειρά Apple Watch Series 4 και τα νεότερα μοντέλα της, τα Garmin, προσφέρει, ακόμη, τη δυνατότητα εντοπισμού ατυχημάτων σε μερικά από τα smartwatch της, ενώ υπάρχουν και πολυάριθμες εφαρμογές ανίχνευσης πτώσεων τρίτων που μπορείτε να εγκαταστήσετε σε τηλέφωνα Apple και Android, καθώς και αισθητήρες ανίχνευσης πτώσεων που μπορείτε να φορέσετε ή να τοποθετήσετε σε διάφορα μέρη στο σπίτι σας.

Η Τζέσικα Σβαρτς, φυσιοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ένωσης Φυσικοθεραπείας, εξέτασε τα βίντεο με ασκήσεις της εν λόγω εφαρμογής, κατόπιν αιτήματός μου. «Ρεαλιστικά, κάθε κίνηση που κάνετε είναι καλύτερη από το τίποτα», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι οι ασκήσεις από μόνες τους μπορεί να μην σας δώσουν τη δύναμη που χρειάζεται, ώστε να αποφύγετε μελλοντικά τις πτώσεις. «Είναι μία εξαιρετική λύση, ενώ παράλληλα θα βλέπετε και κάποιον επαγγελματία υγείας».

Είπε, ακόμη, ότι τα δεδομένα που αφορούν το περπάτημά σας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους θεραπευτές να κατανοήσουν την υποκείμενη αιτία της αστάθειας και να προσαρμόσουν ασκήσεις ή κι άλλα φάρμακα για να την αντιμετωπίσετε.

Προσέθεσε ότι συνταγογραφεί ένα smartwatch ή ένα πρόγραμμα παρακολούθησης δραστηριοτήτων (activity tracker) για όλους τους πελάτες της που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, ώστε να τους ενθαρρύνει να ασκούνται περισσότερο και να γνωρίζουν το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης.  Συνέχισε, ακόμη, αναφέροντας ότι οι μισοί ασθενείς της, ηλικίας 65 ετών και άνω, μοιράζονται τις μετρήσεις τους μαζί της. Τώρα, έχει σκοπό να συμβουλεύσει τους ασθενείς της, που έχουν iPhone, να κάνουν ενημέρωση στο iOS 15, να επιλέξουν τη δυνατότητα “walking steadiness feature” και να μοιραστούν τα αποτελέσματα μαζί της.

«Συνήθως, έρχονται να με συμβουλευθούν, αφού έχουν τραυματιστεί μετά από κάποια πτώση», ανέφερε η Δρ. Σβαρτς. «Είναι προτιμότερο να επισκέπτονται το ιατρείο μου πριν πέσουν».

Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια από ψυχολογικής απόψεως, αναφέρουν οι ειδικοί. Σε μερικούς μπορεί να μην αρέσει να κάνουν ασκήσεις μπροστά από μία οθόνη ή μπορεί να αποθαρρύνονται εάν, παρόλο που κάνουν τις ασκήσεις, δεν βλέπουν κάποια βελτίωση. Ή ακόμη χειρότερα, η ίδια η εφαρμογή θα μπορούσε να τους κάνει να φοβούνται το ενδεχόμενο πτώσης.

«Αναρωτιέμαι αν όσοι χρησιμοποιούν την εφαρμογή μπορεί να αρχίσουν να φοβούνται μην πέσουν, εάν λάβουν κάποια ειδοποίηση ότι κινδυνεύουν να πέσουν», δήλωσε η Μάρτζι Λάτσμαν διευθύντρια του Boston Roybal Center for Active Lifestyle Interventions και του Lifespan Lab στο Πανεπιστήμιο Μπράντεις, στο οποίο γίνονται μαθήματα σωματικών ασκήσεων, που ονομάζονται Matter of Balance, για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να αποφεύγουν τις πτώσεις. Τα μαθήματα αυτά γίνονται σε ΚΑΠΗ σε όλη τη χώρα.

«Θα φοβούνται να κάνουν γυμναστική ή να πηγαίνουν για περπάτημα;» προσέθεσε η ίδια. «Η αδράνεια μπορεί να τους οδηγήσει σε μειωμένη κινητικότητα».

Πώς να εγκαταστήσετε την εφαρμογή

Υπάρχει, επίσης, ένα τεχνικό εμπόδιο: πρέπει να έχεις ένα iPhone με το τελευταίο λειτουργικό σύστημα της Apple για κινητά. Ευτυχώς, η αναβάθμιση αυτή μπορεί να γίνει και στο iPhone 6S και σε όλα τα νεότερα μοντέλα. Οι χρήστες τους θα πρέπει να επιλέξουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις σχετικά με το πόσο σταθερό είναι το βάδισμά τους και να αποφασίζουν αν θα μοιραστούν αυτά τα δεδομένα με τους γιατρούς ή τους αγαπημένους τους.

• Για να εγκαταστήσετε το iOS 15, βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας είναι συνδεδεμένο σε κάποιο δίκτυο Wi-Fi. Μεταβείτε στα Settings > General > Software Update και επιλέξτε iOS 15. Επιλέξτε το Install Now. Εάν έχετε ήδη κάνει ενημέρωση στο τηλέφωνό σας, πιθανότατα έχετε ήδη τη λειτουργία αυτή.

• Αναζητήστε την εφαρμογή Health – είναι αυτό το λευκό τετράγωνο εικονίδιο με την καρδιά – είναι ήδη εγκατεστημένη στα iPhone. Πατήστε στο Summary και κάντε scroll down μέχρι να δείτε Walking Steadiness Notifications. Πατήστε Set Up. Συμπληρώστε μερικές λεπτομέρειες, όπως την ηλικία, το ύψος και το βάρος σας και ενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις. Πατήστε Done.

• Θα χρειαστούν μερικές ημέρες για να δημιουργήσετε ένα ιστορικό σχετικά με τη σταθερότητα στο βάδισμά σας και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις. Για να ελέγξετε την κατάστασή σας, πατήστε την επιλογή Browse στην κάτω δεξιά γωνία της εφαρμογής και, στη συνέχεια, επιλέξτε Mobility > Walking Steadiness

Για καλύτερα αποτελέσματα, βάλτε το τηλέφωνό σας σε μία μπροστινή ή πίσω τσέπη σας, στερεώστε το σε μια ζώνη ή τοποθετήστε το σε μια τσάντα που να βρίσκεται κοντά στους γοφούς σας.

• Για να μοιραστείτε τις μετρήσεις με αγαπημένα πρόσωπα ή τον γιατρό σας, πατήστε το εικονίδιο για κοινή χρήση στο κάτω μέρος της εφαρμογής Health. Πατήστε “Share with someone” και, στη συνέχεια, αναζητήστε το όνομα της επαφής με την οποία θα θέλατε να μοιραστείτε τις μετρήσεις αυτές. Ή, διαφορετικά, επιλέξτε “Share with your doctor” και ακολουθήστε τις οδηγίες. Για να δούνε τα δεδομένα για την υγεία σας, ο γιατρός ή η επαφή με την οποία τα μοιράζεστε θα πρέπει, επίσης, να έχουν iPhone με iOS 15.

• Άλλες εφαρμογές κινητικότητας με υψηλή βαθμολογία που περιέχουν ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι το Wakeout, το Aaptiv και το FitOn.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο