Η Apple εργάζεται στην ανάπτυξη τεχνολογίας που θα βοηθά στη διάγνωση της κατάθλιψης και της γνωστικής εξασθένησης, στοχεύοντας στην παροχή εργαλείων που θα μπορούσαν να επεκτείνουν την εμβέλεια της γκάμας ιατρικών εφαρμογών που διαθέτει, σύμφωνα με άτομο με γνώση του θέματος αλλά και εγγράφων στα οποία είχε πρόσβαση η Wall Street Journal.

Χρησιμοποιώντας μία σειρά αισθητήρων συλλογής δεδομένων που σχετίζονται με την κινητικότητα, τη φυσική δραστηριότητα, τα μοτίβα ύπνου, τον τρόπο πληκτρολόγησης και πολλά άλλα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να εντοπίσουν τα ψηφιακά σημάδια που σχετίζονται με συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας ώστε να δημιουργηθούν αλγόριθμοι που εντοπίζουν τις παθήσεις με αξιοπιστία, αναφέρουν όσοι γνωρίζουν το θέμα.

Οι προσπάθειες προέρχονται από τις ερευνητικές συνεργασίες που ανακοίνωσε η Apple με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA), στο Λος Άντζελες, το οποίο μελετά το άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη, και την φαρμακευτική Biogen η οποία μελετά την ήπια γνωστική εξασθένηση. Η Apple έχει δώσει την κωδική ονομασία Seabreeze (θαλασσινό αεράκι) για την έρευνα του UCLA και Pi είναι η κωδική ονομασία για το ερευνητικό πρόγραμμα της Biogen.

Η Biogen λανσάρισε τη μελέτη της τη Δευτέρα, αλλά πολλές από τις λεπτομέρειες σχετικά με το κομμάτι που αφορούσε την Apple δεν έχουν δημοσιευτεί. Η φαρμακευτική εταιρεία έλαβε έγκριση το καλοκαίρι από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για ένα φάρμακο που θα θεραπεύει την ήπια γνωστική εξασθένηση.

Εκπρόσωποι των Apple, Biogen και UCLA αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο τομέας υγείας και η Apple

Το μεγαλύτερο μέρος της ενασχόλησης της Apple με τον τομέα της υγείας έως σήμερα επικεντρωνόταν στα χαρακτηριστικά του έξυπνου ρολογιού της εταιρείας. Οι έρευνες για θέματα ψυχικής υγείας και γνωστικών λειτουργιών μοχλεύουν περισσότερο ευαίσθητα δεδομένα και δείχνουν ότι η μονάδα υγείας της Apple πλέον αναζητεί χαρακτηριστικά για τα προϊόντα-ναυαρχίδες, σύμφωνα με άτομα με γνώση των σχεδιασμών.

Τα ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται ακόμη στα αρχικά τους στάδια και ενδέχεται να μην οδηγήσουν ποτέ σε νέα χαρακτηριστικά συσκευών, αναφέρουν οι πηγές της WSJ. Ενώ οι πρώτες ακαδημαϊκές μελέτες έχουν δείξει ορισμένες αποδείξεις ότι οι άνθρωποι με συγκεκριμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τους συσκευές διαφορετικά από τους υπόλοιπους, μένει να αποδειχθεί εάν μπορούν να δημιουργηθούν αξιόπιστοι αλγόριθμοι που θα εντοπίζουν τις παθήσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η σωστή διάγνωση θεμάτων ψυχικής υγείας και εγκεφαλικών διαταραχών τυπικά απαιτούν στενή παρακολούθηση από ειδικούς, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους ειδικούς επιστήμονες. Οι ερευνητές εργάζονται μαζί με την Apple ελπίζοντας ότι η έρευνα θα οδηγήσει σε μία ευρέως διαθέσιμη εναλλακτική.

Ακόμη και αν η προσπάθεια είναι στα πρώτα της στάδια, κορυφαία στελέχη της Apple είναι ενθουσιασμένα σχετικά με την πιθανότητα. Ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων, Τζεφ Γουίλιαμς, ο οποίος επιβλέπει τη μονάδα υγείας της Apple, έχει μιλήσει με ενθουσιασμό στους εργαζόμενους σχετικά με την προοπτική της εταιρείας να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους ρυθμούς καταστάσεων κατάθλιψης και άγχους όπως επίσης και άλλων εγκεφαλικών δυσλειτουργιών, σύμφωνα με ανθρώπους που τον έχουν ακούσει να μιλά για τις συγκεκριμένες προσπάθειες.

Το «αγκάθι» των προσωπικών δεδομένων

Εάν οι προσπάθειες είναι επιτυχημένες, η Apple και οι συνεργάτες της θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον εντοπισμό των παθήσεων, οι οποίες επηρεάζουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά η επέκτασης της παρακολούθησης των χρηστών, που ίσως απαιτηθεί, θα μπορούσε να εγείρει ανησυχίες για θέματα ιδιωτικότητας. Για να απαντήσει στο πρόβλημα, η Apple επιδιώκει τη δημιουργία αλγόριθμων που θα λειτουργούν στις συσκευές των χρηστών και δεν θα στέλνουν τα δεδομένα στους servers της, αποδεικνύει έγγραφο που ήρθε στην κατοχή της WSJ.

Η επίτευξη των συγκεκριμένων φιλοδοξιών θα μπορούσε να εξαρτάται από το αν οι καταναλωτές θα εμπιστευθούν τα ευαίσθητα δεδομένα τους στην Apple, υπογραμμίζοντας γιατί η ιδιωτικότητα είναι επιτακτική ανάγκη για την εταιρεία. Η νέα έρευνα έρχεται καθώς η Apple αντιμετωπίζει έντονη κριτική σχετικά με το πώς σχεδιάζει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών ώστε να ενημερώνει τις αρχές σχετικά με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας, θέμα που έγειρε νέες ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση της εταιρείας στα θέματα ιδιωτικότητας μετά από χρόνια διαμάχης με κυβερνήσεις που ζητούσαν πρόσβαση σε συσκευές πελατών της Apple.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι η ιδιωτικότητα παραμένει θέμα ύψιστης σημασίας για εκείνη, επιχειρηματολογώντας ότι η πρωτοβουλία εναντίον της παιδικής πορνογραφίας σημαίνει την άμυνα σε προσπάθειες διείσδυσης ενώ επίσης μάχεται εναντίον της εκμετάλλευσης παιδιών. Η Apple έχει πει ότι επιβραδύνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πολλές εταιρείες επιδιώκουν την ευκαιρία σε έναν ευρύτερο τομέα υγείας-ψηφιακής συμπεριφοράς, όπου νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει ρυθμό ώστε να διπλασιάσουν τα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαίων που συγκέντρωσαν το 2020, σύμφωνα με την Rock Health, μία επενδυτική και συμβουλευτική εταιρεία.

Η πανδημία οδήγησε σε μία αύξηση των ενοχλήσεων που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας. Το ποσοστό των ενηλίκων που αναφέρουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης έφτασε στο 41%, σύμφωνα με το Kaiser Family Foundation, αριθμός σχεδόν τετραπλάσιος σε σχέση με τα στοιχεία των αρχών του 2019. Η ήπια γνωστική αδυναμία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε άνοια, επηρεάζει περίπου πέντε εκατομμύρια Αμερικανούς άνω των 60 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Alzheimer Association.

Το τρίτο, άγνωστο ερευνητικό πρόγραμμα

Η Apple διατηρεί σε εξέλιξη ένα τρίτο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ντιουκ, το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός αλγόριθμου που θα βοηθήσει στον εντοπισμό αυτισμού σε παιδιά, σύμφωνα με έγγραφα και ανθρώπους που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη εργασία. Η έρευνα διερευνά τη χρήση της κάμερας του iPhone για την παρατήρηση του πώς τα μικρά παιδιά επικεντρώνουν το βλέμμα τους, πόσο συχνά κινούνται μπρος-πίσω και άλλων μετρήσεων, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Η Apple έχει αναπτύξει προηγουμένως και άλλες λειτουργίες υγείας αφού συνεργάστηκε με ερευνητές. Για παράδειγμα, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ έδειξε ότι το smartwatch της εταιρείας μπορούσε να αναγνωρίσει έναν μη κανονικό καρδιακό ρυθμό, γνωστό στον ιατρικό κλάδο σαν κολπική μαρμαρυγή. Λίγο καιρό μετά η Apple πρόσθεσε στο ρολόι μία λειτουργία για το συγκεκριμένο θέμα.

Πώς θα γίνει η έρευνα του UCLA

Το UCLA έχει πει ότι η έρευνά του, που μελετά σημάδια άγχους, ανησυχίας και κατάθλιψης, ξεκίνησε με μία πιλοτική φάση το περασμένο φθινόπωρο με την παρακολούθηση δεδομένων από Apple Watch και iPhone 150 ανθρώπων και θα συνεχιστεί με την κύρια φάση, που ξεκινήσει φέτος, και στην οποία θα παρακολουθήσουν δεδομένα 3.000 ανθρώπων.

Οι ερευνητές του UCLA θα παρακολουθούν δεδομένα από την κάμερα του iPhone, το πληκτρολόγιο και τους αισθητήρες ήχου, καθώς και δεδομένα από έξυπνα ρολόγια που σχετίζονται με την κίνηση, ενδείξεις ζωτικών λειτουργιών και ύπνου, σύμφωνα με τα έγγραφα της έρευνας. Τα δεδομένα τα οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν αναλύσεις των εκφράσεων του προσώπου των συμμετεχόντων, πώς μιλούν, τον ρυθμό και τη συχνότητα των βημάτων τους, τα μοτίβα ύπνου καθώς και τους ρυθμούς ύπνου και αναπνοής. Ενδέχεται επίσης να μετρηθούν η ταχύτητα της πληκτρολόγησης, η συχνότητα των τυπογραφικών λαθών και των λαθών περιεχομένου, όπως επίσης και άλλα σημεία δεδομένων.

Κάθε κομμάτι δεδομένων θα μπορούσε να δώσει στους ερευνητές ενδείξεις για τη συναισθηματική κατάσταση των χρηστών, την συγκέντρωσή τους, τα επίπεδα ενέργειάς τους, την ψυχική τους κατάσταση και πολλά ακόμη, σύμφωνα με τις πηγές και τα έγγραφα της WSJ.

Για να συγκριθούν αυτά τα δεδομένα με άλλες μετρήσεις άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης, οι ερευνητές θα λάβουν από τους συμμετέχοντες συμπληρωμένα ερωτηματολόγια σχετικά με το πώς αισθάνονται. Επιπλέον, θα ερευνήσουν τα επίπεδα κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης του άγχους, από τους θύλακες τριχών των συμμετεχόντων.

Εάν η έρευνα δείξει ότι οποιοδήποτε από τα παραπάνω στοιχεία σχετίζεται με συναφείς καταστάσεις ψυχικής υγείας, ευελπιστούν να μετατρέψουν αυτά τα σημάδια σε μία εφαρμογή ή κάποια λειτουργία που θα μπορούσε να προειδοποιεί τους ανθρώπους ότι ίσως διατρέχουν κίνδυνο και να τους προτρέπουν ότι πρέπει να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Πώς θα γίνει η έρευνα της Biogen

Οι Biogen και Apple είχαν δηλώσει τον Ιανουάριο ότι συνεργάζονται σε μία μελέτη που θα χρησιμοποιεί το iPhone και το Watch για την παρακολούθηση γνωστικών λειτουργιών σε βάθος χρόνου ώστε να αναγνωρίζουν την ήπια γνωστική βλάβη, μία κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε Αλτσχάιμερ. Η διετής έρευνα σκοπεύει να ακολουθήσει περίπου 20.000 συμμετέχοντες – οι μισοί από αυτούς σε κατάσταση υψηλής πιθανότητας γνωστικής βλάβης – και θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα των συσκευών με τρόπο ανάλογο της έρευνας του UCLA για την ψυχική υγεία. Η εργασία ακολουθεί μία μελέτη δυνατότητας εφαρμογής του 2019 που δείχνει ότι 31 ενήλικες με γνωστικές βλάβες εμφάνισαν διαφορετική συμπεριφορά χρήσης της Apple συσκευής τους σε σχέση με υγιείς και μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες.

Η Biogen συνεργάζεται στη μελέτη καθώς ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει την Apple να αναπτύξει μία λειτουργία του iPhone που θα εντοπίζει την ήπια γνωστική βλάβη εγκαίρως και να ενθαρρύνει τους εν λόγω χρήστες να αναζητήσουν φροντίδα έγκαιρα. Η εταιρεία θα συγκρίνει τα δεδομένα με καθιερωμένα τεστ εγκεφαλικής υγείας συμπεριλαμβανομένων παραδοσιακής γνωστικής αξιολόγησης και σαρώσεις που εντοπίζουν αύξηση αλλοιώσεων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τα έγγραφα και τις δηλώσεις ατόμων με γνώση της έρευνας.

Το φάρμακο Aduhelm της Biogen, το οποίο κοστίζει 56.000 για ετήσια θεραπεία, εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος από την FDA για ανθρώπους στα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα