Με το χειρότερο τρόπο φαίνεται ότι οδεύει προς τη λήξη του ο Σεπτέμβριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μόλις τρεις ημέρες πριν την ολοκλήρωση του εννεαμήνου επιστρέφει σε επίπεδα που είχε να δει από τα τέλη του Ιουλίου.

Ο γενικός δείκτης σήμερα δέχτηκε τους ισχυρούς κλυδωνισμούς μιας σοβούσας ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υποχωρώντας στις 860 μονάδες, με απώλειες 1,76%.

Η εικόνα σήμερα μάλιστα διαμορφώθηκε με μόλις 17,7 εκατ. τεμάχια να έχουν αλλάξει χέρια, υπερτονίζοντας την απροθυμία των αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο ακόμη και στα χαμηλά του διμήνου, ίσως και περισσότερων μηνών σε επιλεγμένους τίτλους που έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο των πωλητών. Μια απροθυμία βέβαια που δεν είναι μόνο εγχώριο φαινόμενο, αλλά σχετίζεται με την αποστροφή κινδύνου διεθνώς σε μια περίοδο που οι εστίες αβεβαιότητας πληθαίνουν επικίνδυνα.

Πονοκέφαλος η άνοδος του ενεργειακού κόστους

Μέσα σε αυτό το μείγμα, οι ανησυχίες για τη συνεχή αύξηση του ενεργειακού κόστους στη χώρα επηρεάζει τις αγοραστικές δυνάμεις. Άλλωστε, το πρόβλημα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να λυθεί σύντομα ή τουλάχιστον όχι έως ότου φανεί το πόσο δύσκολο χειμώνα περάσει η Ευρώπη. Και αυτό το πρόβλημα θα αναδειχθεί σε νούμερο ένα κίνδυνος στην Ευρώπη, όχι μόνο για την άνοδο του κόστους και την επίδραση αυτού στην τροχιά ανάκαμψης, αλλά και στην άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος θα υποχρεώσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, οι πωλητές εστίασαν σε πρώτο πλάνο στις Τιτάν, Coca Cola και ΕΛΧΑ, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, και σε δεύτερο στις Eurobank, ΟΤΕ, Εθνική, Ελλάκτωρ και ΕΧΑΕ, η πτώση των οποίων ξεπέρασε το 1%. Μόνο η Motor Oil στον FTSE 25 έκλεισε θετικά, με +0,52%, ενώ η υπόλοιπη υψηλή κεφαλαιοποίηση υπέκυψε στην αβεβαιότητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών