Την πρόθεση του να δρομολογήσει σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει την κατοχή μετοχών από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ανήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας. Ένα θέμα που απασχόλησε και το τελευταίο συμβούλιο της ίδιας της Fed, όπως αποκάλυψε ο Τζερόμ Πάουελ, οδηγώντας τελικά σε παραίτηση  χθες δύο περιφερειακούς διοικητές.

Ο βετεράνος Γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Σέροντ Μπράουν έκανε την ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου, λίγο πριν την έναρξη της καθιερωμένης κατάθεσης-ενημέρωσης του προέδρου της Fed προς τα μέλη της επιτροπής με απώτερο στόχο να αυξήσει την πίεση που δέχεται η διοίκηση της Τράπεζας να αναλάβει δράση μετά τις πρόσφατες επιβαρυντικές αποκαλύψεις.

Θυμίζουμε πως πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως αρκετοί αξιωματούχοι της Τράπεζας, όχι μόνο είχαν assets στο χρηματιστήριο, αλλά «έπαιζαν» συχνά στο χρηματιστήριο (σε μετοχές και ομόλογα) καθ’ όλη τη διάρκεια του δύσκολου 2020 εκμεταλλευόμενοι την ανάκαμψη που κατέγραψε το χρηματιστήριο, μετά το κραχ των πρώτων μηνών της πανδημίας.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως δύο επιφανείς διοικητές περιφερειακών Feds, ακριβώς λόγω του κύρους που είχαν και της άμεσης εμπλοκής τους στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Ενδεικτικά το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της Dallas Fed, έδειξε πως ο Ρόμπερτ Κάπλαν έκανε πολλαπλές συναλλαγές πέρυσι στο χρηματιστήριο και μάλιστα έκαστη αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων «παίζοντας» με μετοχές εταιρειών όπως η Apple, η Amazon και η Delta Air Lines. Αντιστοίχως ο πρόεδρος της Boston Fed, Έρικ Ρόζενγκρεν διαπιστώθηκε πως διέθετε συμφέροντα σε τέσσερα real estate investment trust και κατείχε μετοχές σε εταιρείες όπως η Pfizer, η Chevron και η AT&T.

Μετά το διασυρμό τους από τα media και οι δύο ανακοίνωσαν χθες την πρόωρη αποχώρηση τους από το συμβούλιο. Ο Ρόζενγκρεν που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σε εννέα μήνες, τελικά αποχωρεί την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ο Κάπλαν θα φύγει στις 8 Οκτωβρίου.

Ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, ξεκαθάρισε πως δεν γνώριζε για τις αμφιλεγόμενες (αλλά όχι παράνομες) πρακτικές των αξιωματούχων. Όμως, μετά το σάλο που ξέσπασε δήλωσε αποφασισμένος να αναλάβει δράση και πραγματικά ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να δρομολογηθεί τροποποίηση των κανονισμών δεοντολογίας, ώστε να απαγορεύεται ρητά η κατοχή assets από στελέχη της Τράπεζας.

Η πρωτοβουλία του Γερουσιαστή Μπράουν έρχεται ουσιαστικά να «κουμπώσει» στις ανακοινώσεις Πάουελ, αλλά και να δώσει έναν πιο επίσημο χαρακτήρα στο ζήτημα, μέσα από τη νομοθετική επικύρωση του. Προφανώς δε, θα πιέσει τη διοίκηση της Fed να επιταχύνει εσωτερικά τις διαδικασίες, ώστε τα παιχνίδια στο χρηματιστήριο να τερματιστούν το ταχύτερο δυνατό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή