Την παραμονή του Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Federal Reserve φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει οι αγορές, με τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα προγνωστικά στα στοιχήματα, να «βλέπουν» δεύτερη θητεία του. Το αντίθετο, λοιπόν, μάλλον θα προκαλούσε τριγμούς στο χρηματιστήριο.

Σφυγμομετρήσεις και στοιχήματα 

Περίπου το 90% των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη νεότερη σφυγμομέτρηση του Bloomberg για το θέμα εκτιμούν πως ο κ. Πάουελ θα παραμείνει στη θέση του. Μάλιστα, το ποσοστό που λαμβάνει είναι υψηλότερο από την προηγούμενη ανάλογη σφυγμομέτρηση, τον Ιούνιο.

Η θεωρούμενη κυριότερη αντίπαλος του, η κυβερνήτης Λάελ Μπρέναρντ λαμβάνει μόλις το 9%, ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος Ρότζερ Φέργκιουσον βρίσκεται μόλις στο 2%.

Το μοτίβο αυτό ακολουθούν και οι στοιχηματικές, με την πλατφόρμα PredictIt να εμφανίζει στο 84% τις πιθανότητες διατήρησης του κ. Πάουελ στην ηγεσία της Fed, έναντι μόλις 15% για την Λαέλ Μπρέναρντ. Βέβαια το ποσοστό του κυρίου Πάουελ είναι μειωμένο από το 90% που συγκέντρωνε στην πλατφόρμα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως και πάλι ο 68χρονος τραπεζίτης, που διορίστηκε στη θέση από τον Ντόναλντ Τραμπ, παραμένει μακράν το φαβορί.

Ο κύριος Πάουελ έχει κερδίσει τα εύσημα για τη στρατηγική που ακολούθησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά τη διάρκεια της πανδημίας στηρίζοντας στο έπακρο την αμερικανική αγορά. Μάλιστα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έχει ενδυναμωθεί αισθητά κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ράλι των μετοχών 

Ενδεικτικά ο S&P 500 μετρά κέρδη της τάξεως του 60%, ποσοστό ανάλογο με την άνοδο του δείκτη επί των ημερών της Τζάνετ Γέλεν, όταν η Wall Street κατάφερε να ανακάμψει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επί της οκταετούς διοίκησης Μπεν Μπερνάνκε, ο δείκτης ανέβηκε κατά 39%.

Με βάση το στοιχείο αυτό, τα δύο τρίτα των οικονομολόγων στην σφυγμομέτρηση του Bloomberg θεωρεί πως η επανατοποθέτηση Πάουελ στην ηγεσία της Fed θα πυροδοτήσει μίνι ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ περίπου το 50% προβλέπει ελεύθερη πτώση των μετοχών αν ο Αμερικανός πρόεδρος επιλέξει νέο διοικητή.

Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο η ανανέωση της θητείας Πάουελ θα φέρει άνοδο ή πτώση των αποδόσεων των ομολόγων.

Θυμίζουμε πως η θητεία του Τζερόμ Πάουελ ολοκληρώνεται το Φεβρουάριο του 2022, όμως η απόφαση του Λευκού Οίκου για την τύχη του αναμένεται πολύ νωρίτερα. Συνήθως η ανακοίνωση γίνεται μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διορία.

Εναντίον του προοδευτικοί και πράσινοι ακτιβιστές 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη ξεκινήσει να μελετά το θέμα αντιλαμβανόμενος πως ειδικά φέτος, με την αμερικανική οικονομία σε ευαίσθητο σημείο, η αγορά δίνει μεγάλη σημασία σε μια ομαλή συνέχεια. Ωστόσο, αν και το χρηματιστήριο ψηφίζει «δαγκωτό» Πάουελ πολλά στελέχη των Δημοκρατικών, μέλη της προοδευτικής πτέρυγας,  οργανώσεις και ακτιβιστές ζητούν μια πιο προοδευτική φιγούρα, ένα πρόσωπο με φιλικότερες απόψεις για το περιβάλλον και την πάταξη των ανισοτήτων, ίσως και μια γυναίκα. Δεν ξεχνούν, εξάλλου, πως ο κύριος Πάουελ ήταν προσωπική επιλογή του «μισητού» Ντόναλντ Τραμπ, ο οποιός διορίστηκε άνετα με τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Ειδικά οι πράσινοι ακτιβιστές έχουν βάλει για τα καλά στο στόχαστρο τους τον κ. Πάουελ, κρίνοντας πως θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα για την υιοθέτηση πράσινων στόχων στη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας, όπως έχουν κάνει ήδη έτερες διεθνείς κεντρικές τράπεζες, πιέζοντας έτσι και τις εμπορικές τράπεζες να ακολουθήσουν πρασινότερες τακτικές, γυρίζοντας την πλάτη τους σε ρυπογόνα project. Ο ίδιος ο Αμερικανός τραπεζίτης έχει ισχυριστεί πως η χάραξη της περιβαλλοντολογικής πολιτικής είναι προτεραιότητα των κυβερνώντων και όχι των κεντρικών τραπεζών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή