Σε δραστική περικοπή των προβλέψεων της για τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της Ασίας και του Ειρηνικού, για το 2021, προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Στα συγκεκριμένα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνεται η Κίνα.

Συγκεκριμένα, ο διεθνής οργανισμός περιέκοψε την οικονομική του πρόβλεψη για την περιοχή κατά σχεδόν δύο μονάδες, από το 4,4% στο 2,5%, αποδίδοντας την απόφαση του στην αναζωπύρωση της πανδημίας και την υψηλή διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα σε συνδυασμό με τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά σε κάποιες χώρες. Μάλιστα επεσήμανε πως η οικονομική ανάκαμψη άρχισε να «ξεφουσκώνει» από το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η οικονομία της Κίνας, που αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι από μόνη της, εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης ύψους 8,5% για τη φετινή χρονιά. Όμως, Η έκθεση επισημαίνει πως και στην περίπτωση της Κίνας εντοπίζονται τάσεις επιβράδυνσης της ανάκαμψης λόγω της πανδημίας.

Συνολικά για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας, η εκτιμώμενη ανάπτυξη τοποθετείται για φέτος στο 7,5%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο της Παγκόσμιας Τράπεζας για την περιοχή, Αντίγια Ματού, τα νοικοκυριά των χωρών της περιοχής θα υποστούν διπλό χτύπημα από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και την αυξανόμενη οικονομικο-κοινωνική ανισότητα που προκαλεί η διαχείριση της πανδημίας.

«Η συγκεκριμένη περιοχή για πρώτη φορά θα επιβαρυνθεί τόσο από την χαμηλή ανάπτυξη όσο και την αυξανόμενη ανισότητα, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες στερήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Ματού.

Προφανώς δε, τη μεγαλύτερη πίεση θα δεχτούν τα ήδη φτωχότερα νοικοκυριά, που είναι αντιμέτωπα με μειωμένα εισοδήματα, αυξανόμενη διατροφική ανασφάλεια και με τα παιδιά να χάνουν και ημέρες σχολείου.

Πάντως, σύμφωνα με την κυρία Ματού η επιτάχυνση των εμβολιασμών και ο έλεγχος στα κρούσματα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μέσα στο πρώτο μισό του 2022. Χώρες όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες θα φτάσουν σε εμβολιαστικά ποσοστά της τάξεως του 60% του πληθυσμού της το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Υπενθυμίζεται πως σε δική της έκθεση, την περασμένη εβδομάδα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας επίσης περιέκοψε τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών της νοτιοανατολικής Ασίας και δη, της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Η ADB ξεκαθάρισε πως οι διαφοροποιήσεις είχαν να κάνουν με τα διαφορετικά επίπεδα διαχείρισης της πανδημίας και των εμβολιασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...