Το εκρηκτικό μείγμα που κυριαρχεί στο παγκόσμιο σκηνικό με τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, τις αυξήσεις στα βασικά commodities, την ενεργειακή κρίση και τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Και παρά τις προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να εκτονώσουν τις ανησυχίες και να διαβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός είναι παροδικός, οι αγορές μάλλον έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις.

Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται έντονα τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές ομολόγων με τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων να ενισχύονται. Και βέβαια στα χρηματιστήρια με τις μ μετοχές που υποχωρούν…

Εξάλλου, όπως τονίζουν αναλυτές ο κίνδυνος του πληθωρισμού αποτελεί τον Νο 1 εχθρό των ομολόγων.

Στην εγχώρια αγορά

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 0,075% από 0,055%, του 15ετούς αυξήθηκε στο 0,93% από 0,909%, και η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε περαιτέρω στο 0,84% από το 0,805% που κυμαίνονταν χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 57 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,82% έναντι -0,19% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,101%.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, τη ώρα που ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών της αγοράς σκαρφάλωνε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο -0,181% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου και το μεσημέρι διαμορφώνονταν στο -0,20%. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων αυξήθηκε 5 μ.β. στο 0,853%, η υψηλότερη από τα τέλη Ιουνίου, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά αυξήθηκαν και οι αποδόσεις γαλλικών και ολλανδικών 10ετών ομολόγων.

Στη Βρετανία οι αποδόσεις ανέβηκαν πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και αρκετοί άλλοι δείκτες αναφοράς σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της COVID-19.

Πτώση στα χρηματιστήρια

Και βέβαια όλο αυτό το αφήγημα δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις μετοχές, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να υποχωρούν.

Mεγάλη βουτιά καταγράφουν οι δείκτες και στη Wall Street.

«Όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια των ομολόγων, οι μετοχές φαίνονται λιγότερο ελκυστικές, και ιδίως εκείνες των οποίων οι μερισματικές αποδόσεις είναι πολύ μικρές, όπως στον τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε η Ρεμπέκα Τσέσγουορθ, αναλυτής στην SPDR ETF του State Street Global Advisors.

«Το κύριο αφήγημα της αγοράς είναι ο στασιμοπληθωρισμός », δήλωσε από την πλευρά του στους Financial Tomes, ο Samy Chaar, επικεφαλής οικονομολόγος στην ελβετική τράπεζα Lombard Odier, αναφερόμενος στο φάντασμα του υψηλού πληθωρισμού και της βραδύτερης οικονομικής επέκτασης λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των «ανησυχιών ανάπτυξης από την Κίνα».

Μια μέρα αργότερα η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 4 % το επόμενο έτος, πυροδοτώντας τις προσδοκίες ότι πλησιάζει στην αύξηση των επιτοκίων από τα χαμηλότερα ρεκόρ.

Ανησυχίες

Καταθέτοντας στο Κογκρέσο την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed Τζέι Πάουελ είπε ότι οι περιορισμοί της προσφοράς που κράτησαν τον κύριο πληθωρισμό των ΗΠΑ πάνω από το 5 % για τρεις συνεχόμενους μήνες ήταν «μεγαλύτεροι και μεγαλύτερης διάρκειας από το αναμενόμενο».

Ο Πάουελ έκανε αυτά τα σχόλια λίγες ώρες αφότου το πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς πετρελαίου, ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2018 , ωθούμενο υψηλότερα από τους τυφώνες που μείωσαν την αμερικανική παραγωγή και αύξησαν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο σε χαμηλό επτά μηνών.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως, επιχείρησε σήμερα να υποβαθμίσει τον πληθωριστικό κίνδυνο, συνιστώντας μάλιστα υπομονή σε όσους αδημονούν για το πότε η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση.

Μάλιστα όπως είπε, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κεντρικές τράπεζες, είναι η αποφυγή μίας υπερβολικής αντίδρασης έναντι ενός προβλήματος (του πληθωρισμού) το οποίο έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς έχει προκληθεί από «μεταβατικά σοκ» που έχει υποστεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα στις ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας  διαφάνηκε το ενδεχόμενο το tapering να αρχίσει σύντομα. ότι ενδέχεται σύντομα να αρχίσει να αποσύρει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές